Προσκυνητές από τη Μητρόπολη Κυδωνίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου οι προσκυνητές της Μητροπόλεως Κυδωνίας στους Αγίους Τόπους ολοκλήρωσαν το οδοιπορικό τους με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην συνάντηση τους με την Α.Θ.Μ. και Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

Εκ μέρους της Μητροπόλεως και των ευσεβών προσκυνητών απηύθυνε ευχαριστήριο χαιρετισμό προς τον Πατριάρχη ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης:

«Χαίρε Σιών, Ἁγία Μήτηρ τῶν Ἐκκλησιῶν, Θεοῦ κατοικητήριον σύ γάρ ἐδέξω πρώτη, ἄφεσιν ἀμαρτιῶν, διά τῆς Ἀναστάσεως» Δοξάζομεν, Μακαριώτατε και Θεοστήρικτε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών, κύριέ μοι Κύριε Θεόφιλε. Δοξάζομεν και υμνούμε τον εν Υψίστοις Θεόν, ο Οποίος οδήγησε τα βήματά μας στην Αγὶα Γη και μας αξίωσε να βαδίσουμε στον τόπο, όπου «έστησαν οι πόδες» του Κυρίου. Το τόπο στον οποίο έλαβε χώρα η εφαρμογή του σχεδίου της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου.

Στον τόπο που η Παναγία μας – το καθαρότερο ανθρώπινο πλάσμα που ποτέ ανέδειξε η ανθρωπότητα – ευαγγελίζεται το μέγα μυστήριο της ενανθρωπίσεως του Θεού.

Εκεί που ο Θεός συγκαταβαίνει και μέσα σε ένα σπήλαιο αλόγων ζώων, γεννιέται ως τέλειος άνθρωπος.

Εκεί που ο Κύριός μας καλεί τους πρώτους Μαθητές Του, πραγματοποιεί τα Θαύματά Του, εκβάλλει δαιμόνια, θεραπεύει ασθένειες…

Εκεί που για πρώτη φορά ακούστηκαν από το στόμα του ίδιου του Χριστού τα λόγια των Μακαρισμών και η σωτήριος διδασκαλία Του, οι θαυμαστές Παραβολές και η υπόδειξη του δρόμου που οδηγεί στην όντως Ζωή, που δεν είναι άλλη από την κοινωνία με τον ίδιο τον Δημιουργό.

Ρίγη συγκινήσεως μας διακατέχουν και μας συγκλονίζουν από τη σκέψη ότι τώρα πατάμε στην Αγία Γη, εκεί που ο Χριστός ανασταίνει τον Λάζαρο· εκεί που παραδίδει το Μυστήριο του Σώματος και Αίματός Του· εκεί που προδίδεται από τους Μαθητές Του· εκεί που μαστιγώνεται και εξευτελίζεται από το ίδιο Του το δημιούργημα, τον άνθρωπο· εκεί που Σταυρώνεται, θάπτεται αλλά και Ανασταίνεται καταπατώντας με τον θάνατό Του το κράτος του θανάτου!

Εκεί που το Άγιο Πνεύμα –εν είδει πυρίνων γλωσσών – κατέστησε σοφούς τους μέχρι τότε αγραμμάτους ψαράδες και συγκρότησε την Εκκλησία, την Κιβωτό και Σωτηρία του ανθρωπίνου γένους· το μυστικό Σώμα του Ιησού Χριστού.

Γι` αυτό, Μακαριώτατε και Θειότατε Πάτερ και Δέσποτα δεν θεωρούμε την παρουσία μας εδώ ως μια συνηθισμένη πνευματική αποδημία, ένα απλό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, αλλά μια πολύτιμη εμπειρία ζωής, μια ουράνια εμπειρία, γιατί, η ζωή στην Αγία Γη είναι μεταξύ ουρανού και γης, όπως έλεγε ένας άγιος γέροντας.

Είναι μια αναβάπτιση πνευματική, αλλά ταυτόχρονα και εθνική, που μας υπενθυμίζει το χρέος μας, το χρέος όλων των Ελλήνων να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και τους Ακρίτες Πατέρες, τους ακοίμητους φρουρούς των Θερμοπυλών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, οι οποίοι, αιώνες τώρα, αγωνίζονται και συχνά θυσιάζονται, αντιμετωπίζοντας πλείστες όσες και παντοδαπές, αόρατες και ορατές επιβουλές!

Μακαριώτατε,

ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και Πατέρας μας κ. Δαμασκηνός, με τις ευχές και την ευλογία του οποίου πραγματοποιούμε τούτη την ιερά αποδημία, η Ιερά μας Μητρόπολη, σύμπας ο Ιερός της Κλήρος και άπας ο ευσεβής της και πιστός Λαός, δια ημών, οι οποίοι αξιωθήκαμε να βαδίσουμε πάνω στα ίχνη της επίγειας παρουσίας του Σωτήρος μας, μαζί με τους καλούς και άξιους Κληρικούς που μας συνοδεύουν, καταθέτουμε ενώπιόν Σας την αγάπη και την ολόθερμη συμπαράσταση όλων στο κλυδωνιζόμενο αλλ` ουδέποτε καταποντιζόμενο Πατριαρχείο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και τον αξιόθρονο και δεινό οιακοστρόφο του.

Μια συμπαράσταση, που δεν εξαντλείται από επισκέψεις μας, όπως η σημερινή, αλλά παραμένει πάντα ζωντανή και ενεργή στις διαρκείς προς τον Κύριο προσευχές μας!

Αλλά δεν ήρθαμε εδώ τόσο για να ενισχύσουμε, όσο για να ενισχυθούμε!

Ήλθαμε εδώ, για να ζητήσουμε και να δεχθούμε τη Χάρη του Παναγίου Τάφου!

Ήλθαμε εδώ, για να γνωρίσουμε, να θαυμάσουμε και να μιμηθούμε την αγωνιστικότητα και την πίστη των Ιεροσολυμιτών Πατέρων και Υμών!

Δεν ήλθαμε για να προσφέρουμε!

Ήλθαμε για να ζητήσουμε!

Να ζητήσουμε τις θεοπειθείς Πατριαρχικές Σας ευλογίες και ευχές για την εκάστου ιδίαν χρείαν αλλά και για την Πατρίδα μας και το Λαό μας, ο οποίος χρόνια τώρα ανεβαίνει το Γολγοθά του, με σιωπή και αξιοπρέπεια.

Ήλθαμε να Σας παρακαλέσουμε να προσευχηθείτε για τους ανέργους, τους πτωχούς, τους απολυμένους, τους ασθενείς, και πάνω απ` όλα για τα παιδιά μας, για τους νέους και τις νέες της Πατρίδας μας, που βλέπουν τα όνειρά τους να σβήνουν, τη ζωή τους να χάνεται, την ελπίδα τους να μαραίνεται, το μέλλον τους να σκοτεινιάζει και την απελπισία να τους στερεί κάθε ικμάδα και θέληση για δράση στη ζωή!

«Καί Σου, Μακαριώτατε και Θειότατε Πατριάρχα κ. Θεόφιλε,

ὁ Παντοκράτωρ ὑπερασπιοῖ·

κατευθυνοῖ σου τά διαβήματα

καί ἑδράσοι σε ἐπί βάσιν ἀσάλευτον.

Ὁ θρόνος σου ὡς ἥλιος ἐναντίον αὐτοῦ

καί οἱ ὀφθαλμοί αὐτοῦ ἔσοιντο βλέποντες ἐπί σέ,

καί οὐδέν οὐ μή ἄψηταί σου τῶν χαλεπῶν,

καθότι αὐτός σε ἐξελέξατο

καί τέθεικεν ὡς σκέπην ἐπί βουνοῦ ….

καί ὡς πόλιν ἐπ’ὄρους ἀνύψωσεν,

μακρύνων ἀπό σοῦ πᾶσαν πεῖραν πραγμάτων λυπηρῶν

καί πᾶσαν ἐπιβουλήν ὁρατῶν καί ἀοράτων ἐχθρῶν».

ΑΜΗΝ!

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης, που εγκάρδια υποδέχτηκε την Μητροπολιτική Αποστολή, ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο, όλους τους προσκυνητές και έστειλε εγκάρδιους χαιρετισμούς στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ.κ. Δαμασκηνό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλαγή δώρων και φιλοξενεία στους χώρους του Πατριαρχείου!

0910kyd.jpg
0910kyd1.jpg
0910kyd2.jpg
0910kyd3.jpg
0910kyd4.jpg


Ετικέτες