Προσκυνηματικός περίπλους του Αγίου Όρους (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το Σάββατο 14 Ιουνίου η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με αφορμή τη λήξη του πνευματικού έργου (κατηχητικά- συνάξεις μελέτης Αγίας Γραφής) οργάνωσε προσκυνηματική ημερήσια εκδρομή.

Η ημέρα ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Λυδίας στην ομώνυμη αδελφότητα στην Ασπροβάλτα που τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο τονίζοντας την ανάγκη για ιεραποστολικό έργο από κάθε χριστιανό, επαινώντας συγχρόνως την θεάρεστη και προς μίμηση προσπάθεια της Χριστιανικής Αδελφότητας «Λυδίας της Φιλιππισίας», η οποία αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα παράγει ένα τεράστιο ιεραποστολικό έργο σε όλον τον κόσμο.

Μετά την θεία Λειτουργία οι 600 και πλέον προσκυνητές από την Ημαθία μετέβησαν στην Ουρανούπολη όπου και επιβιβάστηκαν σε δύο πλοία τα οποία τους μετέφεραν στα χωρικά ύδατα του Αγίου Όρους.
Κατά την διάρκεια του περίπλου του Αγίου Όρους οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν χαριτόβρυτα λείψανα από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος τα οποία μεταφέρθηκαν από την Μονή στα πλοία προς ευλογία των πιστών αλλά και να δουν από κοντά τα μοναστήρια και τις σκήτες της Δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους.

Η ομιλία του σεβασμιωτάτου κατά τη θεία λειτουργία

«Απόδοσις της εορτής της Πεντηκοστής» σήμερα και ακούσαμε προ ολίγου στο Κοινωνικό την εν είδει βεβαιότητος επίκληση του Πνεύματος του Θεού να μας οδηγήσει εις γην ευθείαν. Καί όντως το Πανάγιο Πνεύμα οδήγησε σήμερα τα διαβήματά μας καθ᾽ οδόν προς τον προσκυνηματικό περίπλου του Αγίου Όρους, τον οποίο πραγματοποιούμε με την ευκαιρία της λήξεως του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «εις γην ευθείαν», εις τον τόπον αυτόν της ασκήσεως και της δράσεως, της προσευχής και της φιλανθρωπίας, της ιεραποστολής και της μαρτυρίας του Ευαγγελίου. Μας οδήγησε εις τον ιερόν ναόν της Ιεραποστολικής Αδελφότητος της «Λυδίας», η οποία με πολλή αγάπη μας φιλοξενεί σήμερα, δίνοντάς μας συγχρόνως την ευκαιρία να δούμε εκ του σύνεγγυς το έργο που επιτελείται επί δεκαετίες από την Αδελφότητα της «Λυδίας» με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρίου Θεολόγου, ο οποίος με πολλή αγάπη μας παραχώρησε την άδεια και την ευλογία του να λειτουργήσουμε στον ιερό ναό της Αγίας Λυδίας, και γι᾽ αυτό του εκφράζουμε τις ολόθυμες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

Καί καθώς σήμερα αποδίδουμε την εορτή της Πεντηκοστής και ενθυμούμεθα την εν είδει πυρίνων γλωσσών επιδημία του στους μαθητές και αποστόλους του Κυρίου και τη συνεχιζόμενη εν τη Εκκλησία παρουσία του και διανομή των χαρισμάτων κατά τη δύναμη ενός εκάστου πιστού, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους αγαθούς καρπούς που παράγει προς δόξαν του Θεού η φίλεργη αξιοποίηση των δωρεών και των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος. Διότι όλο το έργο, το μεγάλο και πολύπλευρο, που συντελείται από την Αδελφότητα της «Λυδίας», το πνευματικό, το κατηχητικό, το κηρυκτικό, το ιεραποστολικό, το φιλανθρωπικό, το εκδοτικό, το έργο της μεταδόσεως του λόγου του Θεού και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας, όπως και του έργου και των δραστηριοτήτων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, είναι έργο που επιτελείται εν αγίω Πνεύματι και  αξιοποιεί τα χαρίσματα που παρέχει το Πανάγιο Πνεύμα στους πιστούς «ίνα», όπως γράφει ο απόστολος Παύλος προς τους Θεσσαλονικείς, «ο λόγος του Κυρίου τρέχη και δοξάζηται».

Όλο όμως το σημαντικό και μεγάλο έργο που πραγματοποιείται από την Αδελφότητα της «Λυδίας» δεν είναι μόνο προσφορά στην Εκκλησία και στους ανθρώπους, είναι συγχρόνως και έργο πολιτισμού. Διότι το έργο της Εκκλησίας είναι όντως έργο πολιτισμού, και η προσφορά της στον πολιτισμό τόσο διαχρονικά όσο και στις ημέρες μας, όπως έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτόν το μήνα στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο πλαίσιο των εικοστών επετειακών Παυλείων υπό τον γενικό τίτλο «Παύλεια και πολιτισμός», είναι σημαντική και υπερτερεί σε σύγκριση με την προσφορά οποιουδήποτε άλλου θεσμού ή φορέως.
Καί σ᾽ αυτόν τον τομέα η Αδελφότης της Λυδίας πρωτοπορεί, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού διακονώντας συγχρόνως τον άνθρωπο και το έργο της Εκκλησίας, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού και του ραδιοφώνου, μέσω των εκδόσεων και του περιοδικού της, μέσω των κατασκηνώσεων και των ποικίλων δραστηριοτήτων της, μέσω του πνευματικού έργου που επιτελεί.
Τον ίδιο στόχο και σκοπό έχει και το πνευματικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολή μας και κλείνει σήμερα έναν ακόμη κύκλο.
Το γνωρίζετε, μετέχετε σ᾽ αυτό, τόσο εσείς όσο και άλλα μέλη των οικογενειών σας, ζείτε μέσα σ᾽ αυτό τη χαρά της συνευρέσεως με τους αδελφούς σας, με τη γνωριμία με τον λόγο του Θεού και τις αλήθειες της πίστεώς μας, με την οικείωσή μας με τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, αλλά και τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, τις εκκλησιαστικές τέχνες, την αγνή ψυχαγωγία. Ζείτε μέσα στο έργο της Εκκλησίας μας, ωφελείσθε από αυτό και ενισχύεσθε από αυτό στον καθημερινό σας αγώνα.
Καί μπορεί βεβαίως το πνευματικό έργο να φθάνει σήμερα στο τέλος του γι᾽ αυτό τον χρόνο, στην πραγματικότητα όμως δεν τελειώνει ποτέ. Γιατί η Εκκλησία δεν σταματά ποτέ να προσφέρει τη σωτηρία και να μας καλεί σε εγρήγορση και μετάνοια, αλλά και γιατί ο αντίδικος των ψυχών μας δεν σταματά ποτέ να καιροφυλακτεί, προκειμένου να δοκιμάσει την αντοχή μας. Γι᾽ αυτό και εμείς θα πρέπει να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας, να μην αδιαφορούμε για το πνευματικό έργο, που μπορεί να διακόπτεται λόγω του θέρους αλλά πρέπει να συνεχίζεται πάντοτε μέσα στην ψυχή μας.
Αυτή την αναγκαιότητα θα μας υπενθυμίσει η συνέχεια του σημερινού προσκυνήματός μας που περιλαμβάνει τον περίπλου του Αγίου Όρους, το οποίο δεν είναι απλώς μια μοναδική και ανεπανάληπτη κοιτίδα πολιτισμού αλλά και ο τόπος της διαρκούς ασκήσεως και προσπαθείας των μοναχών διά να επιτύχουν «το εφετόν» και να φθάσουν εις τον στόχο και προορισμό της ζωής τους, τον Θεό, ο οποίος οφείλει να είναι ο στόχος και ο προορισμός της ζωής κάθε πιστού, και της δικής μας ζωής.

Ο περίπλους του Αγίου Όρους και το ευλαβικό προσκύνημά μας στο Περιβόλι της Παναγίας, όπως ο αγώνας είναι καθημερινός και ο τόπος ευωδιάζει όχι μόνο από τα φυσικά αλλά και τα πνευματικά άνθη, εύχομαι να αποτελέσει για όλους έναυσμα και προτροπή προς συνέχιση του προσωπικού μας πνευματικού αγώνος και να μας κρατήσει μακριά από την επικίνδυνη για την ψυχή μας θερινή ραστώνη, ώστε να μην κινδυνεύσουμε να γίνουμε και εμείς «θηριάλωτοι υπό του νοερού λύκου», αλλά να συνεχίσουμε την πνευματική μας πορεία μέχρι της συναντήσεώς μας με τον Θεό.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς για μία αλκόμη φορά την Αδελφότητα της «Λυδίας» για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία και τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σερρών για την πρόφρονα ανταπόκρισή του στο αίτημά μας, και να ευχηθώ ταπεινώς το Πανάγιο Πνεύμα να οδηγεί και να κατευθύνει πάντοτε τα διαβήματά τους.
 Ετικέτες