Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος(ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Μάρκου Παπαγεωργίου

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων άρχισε η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, στη διάρκεια της οποίας θα εξελιχθεί, μέσα στον λειτουργικό και υμνολογικό κύκλο της Εκκλησίας, η πορεία του Κυρίου προς το Πάθος και την Ανάσταση.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, η Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, Της Ακολουθίας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον προισταμενο του Ναού π. Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο, ο οποίος έκανε και την περιφορά της εικόνας του Νυμφίου.

 

  Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, ξεκίνησε από το δοξαστικό των Αποστίχων, που αναφέρεται στον Ιωσήφ, τον Πάγκαλο. Αυτός για να αποφύγει την αμαρτία, ξεγλίστρησε γυμνός και «έφυγε». «Και γυμνός οὐκ ἠσχύνετο, ὡς ὁ Πρωτόπλαστος, πρό τῆς παρακοῆς», συνεχίζει ο ύμνος.

Και οι πρωτόπλαστοι, προ της παρακοής, ήσαν ντυμένοι με την Χάρη του Θεού. Μετά την πτώση, συνειδητοποίησαν την απογύμνωση τους από την Χάρη. Με το βάπτισμα όμως, την ξαναντυνόμαστε, αφού «Ὅσοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε», μας τονίζει.

Αυτήν τη στολή πρέπει να την διατηρούμε καθαρή. Γι’αυτό ας ζητάμε από τον Χριστό «Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα, και σώσον με».

 

 

 

 

 


 Ετικέτες