Πασχαλινό μήνυμα Σπάρτης Ευστάθιου: Δίπλα στους επιφανειακούς εορταστές του Πάσχα θα βρούμε και τους πραγματικούς πιστούς

Loading...


«Πολλοί δυστυχώς χριστιανοί Περιορίζονται στο ψήσιμο του οβελία, στο βαμμένο αυγό,στη λαμπαδηφορία και στα πυροτεχνήματα με τις θλιβερές πολλές φορές συνέπειές τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην Ποιμαντορική Πασχαλινή Εγκύκλιό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος: 

‘’Εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν”
Χριστός ᾿Ανέστη, Χριστιανοί μου ᾿Αγαπητοί.
Ολόκληρη η χριστιανική οικουμένη χαίρει και αγάλλεται και εφέτος, πανηγυρίζοντας το βαρυσήμαντο και πολυσήμαντο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Με ανεκλάλητη ευφροσύνη και κρατώντας στα χέρια μας λαμπάδες πλησιάζουμε τον Χριστό, που εξέρχεται από τον τάφο περικαλλής και φεγγοβόλος ως Νυμφίος, και μαζί με τα τάγματα των αγγέλων εορτάζουμε το Πάσχα του Θεού, την παρακαταθήκη της σωτηρίας μας.

Κατά τα τρία τελευταία έτη της επίγειας ζωής του Θεανθρώπου, ο άνθρωπος πάλεψε μαζί Του. Πολέμησε το πλάσμα τον Πλάστη, ο μικρός άνθρωπος τον παντοδύναμο Κύριο και νίκησε ο αποστάτης άνθρωπος. Ο ενανθρωπήσας Θεός, το “ανέσπερον και αδιάδοχον” φως του Κόσμου, ο Κτίστης των πάντων στην προφητοκτόνο και Θεοκτόνο Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ καταδικάζεται σε θάνατο σταυρικό από τους εμπαθείς άρχοντες και τον μεθυσμένο από την αγνωμοσύνη λαό του Ισραήλ. Ο θρίαμβος, όμως, των εχθρών Του υπήρξε πρόσκαιρος και σαν τον καπνό εξανεμίστηκε. Ο Κύριός μας αυτεξουσίως ανίσταται εκ των νεκρών θριαμβευτής, ώστε εκστασιασμένος ο ιερός Υμνογράφος να ψάλλει “Πεφώτισται τα σύμπαντα τη Αναστάσει Σου, Κύριε και ο Παράδεισος πάλιν ηνέωκται..”.

Εμβαθύνοντας, όμως, στο μέγα και μοναδικό αυτό γεγονός, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι εορταστές της Αναστάσεως δεν το νοηματοδοτούν με τον ίδιο τρόπο.

Πολλοί δυστυχώς χριστιανοί το προσεγγίζουν ως ένα ιστορικό, παλαιό, απομακρυσμένο γεγονός, ότι κάποτε σταυρώθηκε ο Θεός και Ανέστη. Το θεωρούν σαν μία ακόμη ευκαιρία σωματικής ανάπαυλας, απολαύσεως υλικής τροφής, επίδειξης ενδυμασίας, τυπικής ανταλλαγής ευχών και δώρων και αύξησης του τζίρου των καταστημάτων. Περιορίζονται στο ψήσιμο του οβελία, στο βαμμένο αυγό,στη λαμπαδηφορία και στα πυροτεχνήματα με τις θλιβερές πολλές φορές συνέπειές τους.

Γι΄αυτούς τους χριστιανούς, μόλις τελειώσει η γιορτή, η εικονική και παροδική χαρά θα σβήσει. Θα εξακολουθήσουν να βαδίζουν τη δύσβατη οδό και την πολυάνθρωπη έρημο της παρούσης ζωής σκυθρωποί, περίλυποι, λησμονημένοι από τους ανθρώπους, απελπισμένοι μέσα σε αβάστακτη μοναξιά. Θα καταδυναστεύονται από τα πάθη τους και θα συνθλίβονται με την πλανερή ιδέα ότι είναι μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Θα γελούν, αλλά εσωτερικά θα πάσχουν, γιατί ο Χριστός δεν είναι στις καρδιές τους.
Δίπλα στους επιφανειακούς εορταστές του Πάσχα, αγαπητοί μου αδελφοί, θα βρούμε εντούτοις και τους πραγματικούς πιστούς στον Νικητή Εσταυρωμένο. Εκείνους που έχουν εδραία την πεποίθηση ότι η Ανάσταση του Κυρίου είναι ένα γεγονός τόσο παλαιό μα συνάμα και τόσο νέο! Συντελέσθηκε πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διδάσκει, να αφυπνίζει, να εμπνέει, να συγκλονίζει την ψυχή και τον νού μας.

Καί τι μας διδάσκει; Ο Θεηγόρος Παύλος είναι σαφής. “Ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών διά της δόξης του Πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν”. Όπως αναστήθηκε ο Κύριος από τους νεκρούς με τη δύναμη του Πατρός, έτσι και εμείς να αναστηθούμε σε μία νέα, ενάρετη και αγία ζωή. Να αγωνισθούμε για να απαρνηθούμε την παλαιά ζωή, τη ζωή της αμαρτίας, που φθείρει, εκφυλίζει την ανθρώπινη φύση, γεννά πικρία, αγωνία και τελικά το θάνατο. Να ζήσουμε αγία ζωή εν Χριστώ, συμμετέχοντας στα πανάχραντα μυστήρια της εκκλησίας μας. Να γίνουμε νέοι στις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αγνοί, ειρηνικοί, φιλάδελφοι, δίκαιοι, ελεήμονες, ειλικρινείς, ευθείς, άνθρωποι του Θεού. Καί τότε, αγωνιζόμενοι καθημερινά για την προσωπική μας ανάσταση, με συνοδοιπόρο, εμπνευστή και καθοδηγητή τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, υπερβαίνουμε τα πολλαπλά πιεστικά αδιέξοδα, βιώνουμε και σκορπίζουμε γνήσια χαρά, ευλογία, ευωδία πνευματική.

Εκφράζω την ελπίδα ότι η Ανάσταση του Κυρίου μας θα πυροδοτήσει για τον κάθε χριστιανό έναν προσωπικό αγώνα εναντίον της αμαρτίας για τη δική του πνευματική αναγέννηση. Εύχομαι, επίσης, στον καθένα χωριστά και σ’ όλους μαζί την παρουσία του Κυρίου μας παντοτινή στη ζωή σας, για να έχετε δύναμη, χαρά, ευτυχία και νοσταλγία για τη βασιλεία Του, στην οποία όλοι μας έχουμε κληρονομικά δικαιώματα, που πρέπει να διεκδικήσουμε με προσπάθεια συνεχή και ισόβια.

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2015

Θερμός Ευχέτης προς τον αναστάντα Κύριο

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 Ετικέτες