Πάτρα: Η εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως (ΦΩΤΟ)

Loading...


Εορτάσθη λαμπρώς χθες, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, η μνήμη του αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής εν Ραιθώ, ο οποίος εσφαγιάσθη στο ως άνω Μοναστήρι, μαζί με όλους τους συμμοναστάς του, υπό των βαρβάρων Βλεμμύων.

Η μνήμη του Οσιμάρτυρος Παύλου του Πατρέως, εορτάσθη επίσημα στην Πάτρα μετά από ενέργειες και ενδιαφέρον του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ευσταθίου ( Ευσταθοπούλου) του εκ Πατρών, ο οποίος ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και προιστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ιστόρησε την εικόνα του αγίου και εόρταζε πανηγυρικά την μνήμη του. Όταν εκοιμήθη ο αείμνηστος Ευστάθιος, τον εορτασμό συνέχισαν συγγενείς του κατά σάρκα. Τώρα τον εορτασμό έχει αναλάβη ως ευλογίαν και επιμελείται τα της όλης τελετουργίας η οικογένεια του Ιερέως Ιωάννου Μπαρούση.

Εφέτος ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πατρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτικού Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και άλλων Ιερέων. Κατά την ημέρα αυτή ο Σεβασμιώτατος έχει ορίσει να τελείται ιερό μνημόσυνο όλων των Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων εν τη Ιερά και Αποστολική Μητροπόλει των Πατρών, από της αρχής και μέχρι των εσχάτων. Έτσι μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αοιδίμων προκατόχων αυτού Αριχερέων, οι οποίοι εκλέισαν την ιερά αποστολική καθέδρα της Εκκλησίας των Πατρών και οι οποίοι « εν αναβάσει θυσιαστηρίου αγίου, εδόξασαν περιβολήν αγιάσματος».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον Οσιομάρτυρα Παύλο τον Πατρέα και στο μαρτύριό του, ο οποίος είναι καύχημα και κλέος της Αποστολικής πόλεως και Μητροπόλεως των Πατρών, στον αοίδιμο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο, ο οποίος εισήγαγε τον λαμπρό εορτασμό και στο χρέος μας να διατηρήσωμε άσβεστη την ιερά παρακαταθήκη, ώστε ο Θεός να δοξάζεται, οι άγιοί μας να τιμώνται και εμείς πνευματικώς να ωφελούμεθα και να σωζώμεθα.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκαμε λόγο και για την υποχρέωσή μας, να μνημονεύωμε μετ’ ευγνωμοσύνης των αοιδίμων πατέρων οι οποίοι εκοπίασαν γεωργούντες πνευματικώς το ιερό του Κυρίου γεώργιον, αναλωθέντες ως λαμπάδες και λύχνοι αειλαμπείς υπέρ της Αληθείας, και της σωτηρίας των ανθρώπων, αλλά και της προόδου της πνευματικής και αναδείξεως του θρησκευτικού πλούτου και γενικώτερα της ιστορίας της μεγαλουπόλεως των Πατρών και της περιοχής ολοκλήρου, ως έπραξαν οι αοίδιμοι των Πατρών Αρχιερείς.

DSC_6679.JPG
DSC_6680.JPG
DSC_6681.JPG
DSC_6683.JPG
DSC_6688.JPG
DSC_6696.JPG
DSC_6714.JPG
DSC_6734.JPG
DSC_6764.JPG
DSC_6766.JPG
DSC_6772.JPG
DSC_6789.JPG
DSC_6800.JPG
DSC_6806.JPG


Ετικέτες