Ο Προστάτης των εγκύων γυναικών και των φυλακισμένων, Άγιος Ελευθέριος εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Πρεσβυτέρου Νικόλαου Κατσηδήμα, Εφημέριου Ι.Ν. Αγ.Σπυρίδωνος Πύργου

Εν πληθούση Εκκλησία και εν μέσω πλειάδος Κληρικών της πόλεως του Πύργου και άλλων όμορων ενοριών, τελέσθηκαν με κάθε λαμπρότητα και Ιερή κατάνυξη οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός Αυτού Ανθίας το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στον οικισμό Ανθόπυργος, στον Πύργο Ηλείας.

Των Ιερών ακολουθιών τόσο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό καθώς επίσης και κατά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας προέστη κ.κ. Γερμανού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος κατά την διακονία του Θείου λόγου τόσο κατά τον Εσπερινό όσο κατά την Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα στους εορτάζοντες Αγίους της Εκκλησίας μας, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος λόγω των ανειλημμένων Συνοδικών του καθηκόντων ως Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν ημπόρεσε να παραστεί στις ως άνω Θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρά το εργάσιμο του εν λόγω διημέρου 14η και 15η Δεκεμβρίου, πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της ενορίας και της Πόλης του Πύργου, προσήλθαν για να λάβουν την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου ο οποίος θεωρείται Προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των φυλακισμένων και των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει “καλή λευτεριά” όταν επικαλούνται την βοήθεια του και ακουμπούν το εικόνισμα του Αγίου πάνω στην κοιλιά τους.! Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας καθώς αναφέρεται σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.

Τέλος κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό εις το παρακείμενο Ενοριακό κέντρο, προσφέροντας καφέ και γλυκίσματα, ευγενική προσφορά των κυριών της δραστήριας αυτής ενορίας, ενώ παράλληλα έγινε και κλήρωση ενός αποταμιευτικού βιβλιαρίου με το χρηματικό ποσόν των 500 Ευρώ, όπου τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Γεωργία Πένταρη.

IMG_9334.JPG
IMG_9392.JPG
IMG_9394.JPG
IMG_9412.JPG
IMG_9443.JPG
IMG_9459.JPG
IMG_9531.JPG
IMG_9543.JPG
IMG_9550.JPG
IMG_9581.JPG
IMG_9586.JPG
IMG_9588.JPG
IMG_9591.JPG


Ετικέτες