Ο εορτασμός της Παναγίας της Διώτισσας στην κορυφή της βραχονησίδας Δίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο του εορτασμού της Παναγίας της Διώτισσας στη βραχονησίδα Δίας, απέναντι από τη Λειβαθώ.

Από νωρίς το πρωί, βοηθούντος του καιρού, βαρκάκια και ψαροκάικα πραγματοποιούσαν δρομολόγια από κοντινούς προορισμούς, όπως η Πεσσάδα και το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας , μεταφέροντας κόσμο που θέλησε να δώσει το παρών σε αυτό τον ξεχωριστό εορτασμό.

Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στην κορυφή της βραχονησίδας με την καταπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και την διαρκή «συντροφιά» των γλάρων..

Σύμφωνα με τον Ηλία Τστιτσέλη, το εκκλσάκι ιδρύθηκε – άγνωστο πότε- από ερημίτη ενώ το 1805 είχε τρεις μοναχούς.

Λίγο αργότερα, στα 1821 , ο Άγιος Παναγής (παπα-Μπασιάς), όντας δάσκαλος σε σχολείο του Ληξουρίου, αρνούμενος να δεχθεί τις θέσεις των Άγγλων κατακτητών, παραιτήθηκε από τη θέση του, και έμεινε στο Δια για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με αναφορές του εκπαιδευτικού Γ. Γαλανού, η σκάλα με τα περισσότερα από 100 σκαλιά, αλλά και μια προβλήτα, κατασκευάστηκε από τον Ιερέα Ν. Δρακονταειδή, ο οποίος χρειάσθηκε να μείνει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσει το έργο του.

Μετά τους σεισμούς του 1867, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος από το εκκλησάκι, αλλά με τη βοήθεια Κεφαλλήνων της διασποράς, αποκαταστάθηκε.

Για πολλούς πιστούς, η επίσκεψη στον εορτασμό της Δίώτισσας αποτελεί συνήθεια ετών, ενώ για άλλους, όπως ο κος Πέτρος Μελισσαράτος που φιλοξενούμε στο VIDEO , αποτελεί όνειρο ζωής.

 Ετικέτες