Ο Άγιος Εφραίμ φρουρός του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε η μνήμη της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Λαμία, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στο Παρεκκλήσιο. Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής, η οποία λόγω του δριμυτάτου ψύχους τελέσθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή του Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή, του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθονίκου Βενετσάνου, των Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Γεωργίου Κάλλου, π. Νικολάου Κατσαρέλη, π. Αποστόλου Τσιγκόπουλου, π. Χρήστου Τσιλοφίτη και π. Αθανασίου Κυρίτση και των Διακόνων π. Αμβροσίου Αναστασίου και π. Ευσταθίου Κατόπη. Έψαλε δε Βυζαντινός χορός των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ τονίσας μεταξύ άλλων ότι το μαρτύριο του Αγίου διήρκησε οκτώ μήνες, καθημερινά ζούσε το θάνατο με τα φρικτά βασανιστήρια, δεν εδειλίασε όμως, αλλά έμεινε πιστά προσκολλημένος στην αγάπη του Χριστού γι’ αυτό και η Χάρη του Θεού προς αυτόν είναι άφθονη, την οποία και διανέμει στον κόσμο και σε εκείνους που με πίστη τον επικαλούνται.

Εδώ στο Πνευματικό Κέντρο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, αφιερώσαμε την Εκκλησία στον Άγιο Εφραίμ εις ένδειξη αγάπης και τιμής προς τον άγιο αλλά και προσδοκίας να είναι μόνιμη η παρουσία του και η χάρη του στο Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως, στην πόλη της Λαμίας και σε ολόκληρη την Φθιώτιδα. Συνεχώς ο Άγιος Εφραίμ κατέληξε ο Σεβασμιώτατος μας εκπλήσσει με τα θαύματά του, τις ολοζώντανες εμφανίσεις του και τα ποικίλα παράδοξα, που συμβαίνουν με τη χάρη του.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Εφραίμ, το οποίο εδώρησε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας η μακαριστή Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ, Μοναχή Μακαρία Δεσύπρη.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσεφέρθη μικρή δεξίωση στην οποία παρεκάθισαν όλοι οι εορταστές. 

 Ετικέτες