Ομιλία του Κων.Χολέβα στην Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Ιερισσού για τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Ήταν πνευματική και εθνική πανδαισία η ομιλία του Κων/νου Χολέβα, με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για την παιδεία και την κοινωνία», στην Ιερατική Σύναξη, που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία την Παρασκευή 12η Φεβρουαρίου 2016, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου.

Ο κ. Χολέβας δεινός γνώστης της Ιστορίας μας και υπερασπιστής της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας, παρουσίασε τον Πατροκοσμά, ως τον λίαν επίκαιρο για την ζοφερή εποχή μας, αφού είναι ο Άγιος των ζοφερών στιγμών.

Ανέφερε την δράση του και την διδασκαλία του Αγίου Κοσμά, ως απάντηση στην σύγχρονη άρνηση και αμφισβήτηση. Ο Άγιος άρχιζε πάντοτε την διδασκαλία του από την Αγία Τριάδα. Ήταν χριστοκεντρικός, έχοντας τον «γλυκύτατον Ιησούν» κέντρο του κηρύγματός του.

Αυτό είναι η απάντηση στην επιβολή της πανθρησκείας στην πατρίδα μας, μέσω του θρησκειολογικού μαθήματος, που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Άγιος γνώριζε την διαχρονική ελληνική γλώσσα, αλλά μιλούσε απλά για να τον καταλαβαίνει ο λαός και επέμενε να μιλούν τα ελληνικά για να καταλαβαίνουν το Ευαγγέλιο, που είναι στην ελληνική γλώσσα.

Αυτό είναι η απάντηση στην επιχειρούμενη από ετών διάβρωση της ελληνικής γλώσσης και στην κίνηση κάποιων να μεταφράσουν τα λειτουργικά κείμενα στο επίπεδο του λαού. Ο Άγιος δεν είπε να κατεβάσουμε τα κείμενα στην γλώσσα του λαού, αλλά να μάθει ο λαός την ελληνική γλώσσα.

Στο ζήτημα αυτό απεκάλυψε την αμφισβήτηση του Αγίου Κοσμά, από ομάδα θεολόγων του καιρού μας, ως ρατσιστή, στο θέμα της γλώσσας. Και τόνισε το πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι σύγχρονοι διανοητές, που παρουσιάζονται κριτές του Αγίου Κοσμά και ταυτίζονται με τους σωβινιστές Αλβανούς.

Ο Άγιος είχε επίγνωση της εθνικής ταυτότητος και δεν παρέλειπε να μιλά για το «ρωμαίικο». Αυτό είναι μια απάντηση σε κείνους που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή, για να γίνουν έτσι οι Τούρκοι φίλοι μας!

Ο Άγιος με τις προφητείες του, έδινε ελπίδα στους σκλάβους άδελφούς μας.

Ο Άγιος και τότε και σήμερα μας φωνάζει: «Μη απογοητεύεσθε· έχουμε περάσει πολλά. Με την πίστη θα τα ξεπεράσουμε».

Ο Άγιος είναι επίκαιρος και για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα: την ισότητα των δύο φύλων, την φιλανθρωπία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Κατέληξε με την ευχή: «ας έχουμε την ευλογία του Αγίου Κοσμά και των Νεομαρτύρων για να μείνει ζωντανή στο Γένος μας η σταυροαναστάσιμη ελπίδα».

Μετά την εισήγηση του κ. Χολέβα, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εξαιρετικό ομιλητή και έδωσε το λόγο στους Ιερείς. Ο διάλογος διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο, πράγμα που επαίνεσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος αναφέρθηκε και σε διοικητικά θέματα, που αφορούν τους Ιερείς και τις Ενορίες τους και έδωσε οδηγίες.

Μετά το πέρας της Συνάξεως η Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά παρέθεσε μεσημεριανό γεύμα στον Σεβ. Μητροπολίτη, την συνοδεία του και τον εξαίρετο φιλοξενούμενο ιστορικό, ερευνητή και συγγραφέα κ. Κων. Χολέβα.

SAM_4888.JPG
SAM_4890.JPG
SAM_4891.JPG
SAM_4894.JPG
SAM_4901.JPG


Ετικέτες