Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο (φωτο)

Loading...


Φωτορεπορτάζ: Ευάγγελος Μπουγιώτης

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 με πάνδημη συμμετοχή στο Ναύπλιο, οι τριήμερες εκδηλώσεις για την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδίστρια, τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Συνοδική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντως του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ και συλλειτουργούντων τον Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Άνθιμου, Παροναξίας Καλλινίκου, Ιλιού Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθιναγόρα, Ζακύνθου Διονυσίου, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, Αργολίδος Νεκταρίου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.

Τον πανηγυρικό καταληκτήριο λόγο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ,ο οποίος, μετά από σύντομη περίληψη στο νόημα της εορτής της μνήμης των 318 Πατέρων της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, παρουσίασε την εισήγησή του για τον μεγάλο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, αναφερθείς σε πλήθος συγκεκριμένων γεγονότων.

Χαρακτηριστικά είπε: «..ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε πολιτικός ηγέτης, κοινωνικός εργάτης, ευφυής διπλωμάτης, δημιουργικός εμπνευστής, καθοδηγητικός παράγοντας, οραματιστής μεγάλων προσοαθειών ,συνειδητός χριστιανός και Ελληνας πολίτης,ο οποίος προσέφερε Ύψιστες υπηρεσίες για την σύσταση του Ελληνικού κράτους και κυριολεκτικώς θυσίασε την ζωή του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία…».

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι Αρχιερείς μαζί με όλον τον κλήρο και τον πιστό λαό, πραγματοποίησαν δια της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου ένα οδοιπορικό μνήμης προς τον Ιερόν Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνος δέησης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιωάννου Καποδίστρια.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ο υπουργός ΠΕΚΑ Ιωάννης Μανιάτης , ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος κα.

kapo2.jpg
kapo3.jpg
kapo4.jpg
kapo5.jpg
kapo6.jpg
kapo7.jpg

 

kapo8.jpg