Νέες κλοπές εικόνων απο Ναούς των Ιωαννίνων!

Loading...


Του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου

Έρμαιο των ιερόσυλων είναι τα μοναστήρια και οι εκκλησίες των Ιωαννίνων! Οι άγνωστοι ξαναχτύπησαν χθες τα ξημερώματα σε δυο ναούς των Ιωαννίνων, αρπάζοντας εικόνες,

Ευαγγέλια και άλλα τιμαλφή και προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων, αλλά και συναγερμό στις Αρχές. Το φαινόμενο επανεμφανίστηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα και πλέον τείνει να πάρει ξανά διαστάσεις επιδημίας, ανάλογες με εκείνες πριν μερικά χρόνια, όταν άγνωστοι έμπαιναν σε Ναούς, κυρίως του Ζαγορίου.

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σήμερα καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, κλοπή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παλαιόπυργο Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, νυχτερινές ώρες άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο, εισήλθαν στην εκκλησία και αφαίρεσαν ένα Ιερό Ευαγγέλιο, μία εκκλησιαστική εικόνα και μία ελαιογραφία. Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Επίσης χθες καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, κλοπή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μερόπη Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, το βράδυ άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο, εισήλθαν στην εκκλησία και αφαίρεσαν ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα επάργυρο Ιερό δισκοπότηρο, μία εκκλησιαστική εικόνα και ένα χειροποίητο υφαντό. Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Είναι προφανές, οτι τα δυο περιστατικά είναι αρκετά… περίεργα, αφού συνέβησαν ουσιαστικά το ίδιο βράδυ και σε απόσταση τέτοια που να μην είναι απαγορευτική η σύνδεσή τους. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν όλα τα δεδομένα, πάντως είναι δεδομένο πως έχει σημάνει συναγερμός, αφού επανέρχονται στο προσκήνιο εφιαλτικές μνήμες.

Είχαν προηγηθεί οι διαρρήξεις την προηγούμενη εβδομάδα της Ιεράς Μονής Μολίστης Εισοδίων της Θεοτόκου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρίου Κόνιτσας από όπου κλάπηκαν έξι εκκλησιαστικές εικόνες και διάφορα τάματα, και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου από όπου αφαιρέθηκαν δύο εκκλησιαστικές εικόνες, ένα ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό, μία ελαιογραφία, δύο ιερά δισκοπότηρα και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα τελετών.   Ετικέτες