Μοναχική Σύναξη στην Μητρόπολη Βεροίας-Περισσότεροι από 200 μοναχοί και μοναχές από όλη την Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου, στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Αλεξανδρείας και στο πλαίσιο των Κ´ επετειακών Παυλείων, η Ε´ Μοναχική Σύναξη με την συμμετοχή εκπροσώπων από 45 Ιερές Μονές της κεντρικής και βορείου Ελλάδος, καθώς και από την Κρήτη, με κεντρικό θέμα «Μοναχική πολιτεία και πολιτισμός».

Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής. Το θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Ιουστίνος Μπαρδάκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης. Την Μοναχική Σύναξη τίμησαν με την παρουσία και την συμμετοχή τους οι Μητροπολίτες Σάο Πάολο κ. Δαμασκηνός, Εδέσσης της Συρίας κ. Ρωμανός, Ατλάντας (ΗΠΑ) κ. Αλέξιος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κοζάνης κ. Παύλος, Σιατίστης κ. Παύλος, και Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, ο οποίος ανέλαβε και την προεδρεία της Συνάξεως.

Την Μοναχική Σύναξη παρουσίασε ο αρχιμ. Παύλος Σταματάς, ο οποίος στην προσλαλιά του έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις τέσσερις Μοναχικές Συνάξεις, τις οποίες πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη, με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητος του Ορθοδόξου Μοναχισμού και στην αρχαία συνήθεια των συνάξεων των μοναχών, προς πνευματική ωφέλεια, μέσα από διηγήσεις του Γεροντικού.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Μοναχικής Συνάξεως. Στον χαιρετισμό του περιέγραψε τον ασκητικό χαρακτήρα του Ορθοδόξου Μοναχισμού, πού είναι μια πορεία προς τον Θείο Κάλλος. Ανέφερε ότι η πορεία αυτή δημιουργεί και έργα πολιτισμού που χαρακτηρίζουν την μοναχική πολιτεία.

«Η προσφορά του μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο»
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ πραγματοποίησε την πρώτη εισήγηση με θέμα: «Η προσφορά του μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο». Χαρακτήρισε τον Μοναχισμό, Μυστήριο της Εκκλησίας και στην συνέχεια περιέγραψε την μοναχική πολιτεία αλλά και τις προβληματικές καταστάσεις που δημιουργούνται στον μοναχικό βίο. Μίλησε για το κοσμικό πνεύμα που μάχεται την μοναχική φιλοσοφία, αφού ο μοναχισμός πορεύεται προς την επερχόμενη Βασιλεία του Θεού, ενώ το κοσμικό πνεύμα κατατείνει προς την αμαρτία. Οι άνθρωποι όμως που αγωνίζονται κατά Χριστόν εμπιστεύονται την προσευχή και την συμβουλή των μοναχών, που είναι στήριγμα και οδηγός στην ζωή τους.

« Μοναχισμός, ο ουσιώδης πολιτισμός»
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος με θέμα: « Μοναχισμός, ο ουσιώδης πολιτισμός». Ο σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η εν Χριστώ καλλιέργεια της ψυχής είναι ο αληθινός πολιτισμός και ότι η Φιλοκαλία είναι στάση ζωής. Εκανε δε αναφορά στις τρείς μοναχικές υποσχέσεις και αρετές λέγοντας ότι, η υπακοή είναι η αληθινή οδός της ελευθερίας. Η ακτημοσύνη είναι η ελευθερία από την σκλαβιά του περιττού και η παρθενία η απόδειξη της αληθινής αγάπης και πίστεως προς τον Θεό. Ο μοναχισμός είναι ο αληθινός ανθρωπισμός αφού γνωρίζει πραγματικά και θεραπεύει τον άνθρωπο από την σκλαβιά των παθών.

« Την μέλουσαν επιζητούμεν πόλιν»
Η Καθηγουμένη της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής των Χανίων Γερόντισσα Θεοξένη, πραγματοποίησε την τρίτη εισήγηση με θέμα: « Την μέλουσαν επιζητούμεν πόλιν». Αρχικά μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου και του Μητροπολίτου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού. Η Γερόντισσα αναφέρθηκε στον Ορθόδοξο Μοναχισμό που επόλισε την έρημο, ως πρόγευση της Βασιλείας του Θεού και όχι ως ιδεολογία του παρόντος κόσμου. Μίλησε για την ασκητική και νηπτική παράδοση που δίνει νόημα ζωής στον κόσμο και χαρακτήρισε τον σταυρικό και ευχαριστιακό τρόπος ζωής των μοναχών ως πρόταση πολιτισμού και σωτηρίας της ανθρωπότητος.

Μοναχισμός και πολιτισμός στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας»
Τελευταίος εισηγητής ηταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας, Αρχιμ. Πορφύριος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μοναχισμός και πολιτισμός στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας». Ο π. Πορφύριος, αφού εδωσε ορισμένες ερμηνείες της έννοιας πολιτισμός, ανέφερε πως οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας απέναντι σ’ αυτό τον όρο θέτουν την έννοια της Φιλοκαλίας. Ο Μοναχισμός είναι η δημιουργική αγάπη που αποκαλύπτεται μέσα από την τήρηση των τριών μοναχικών υποσχέσεων. Στην συνέχεια κατέδειξε την ουσιαστική σχέση του αγιορειτικού μοναχισμού με τον μοναχισμό της Ημαθίας και ανέφερε, ενδεικτικά, σημαντικούς αγίους της τοπικής Εκκλησίας που επόλισαν έρημους τόπους της περιοχής και δημιούργησαν σημαντικά μοναστικά καθιδρύματα.
Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών των Κ´ Παυλείων στους εισηγητές της Μοναχικής Συνάξεως και εν συνεχεία παρετέθη τράπεζα για όλους τους συνέδρους στην αυλή της Ιεράς Μονής.Ετικέτες