Μητρ. Κηφισίας: Η υγιής και όχι φίλαυτη αγάπη προς τον εαυτό μας είναι αφετηρία για την έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης

Loading...


Η Ι.Μ. Κηφισίας διοργανώνει και φέτος ΕΡΑΝΟ της ΑΓΑΠΗΣ από τις 7 – 20 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά το μήνυμα του Μητρ. Κηφισίας:

Aγαπητοί μου χριστιανοί,
Βρισκόμαστε στις παραμονές της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων και είναι έντονη η προσμονή για τον ερχομό του Λυτρωτή, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη ζωηρή κινητικότητα που παρατηρείται τις μέρες αυτές. Γιά πολλούς η έλευση του Λυτρωτή συνδέεται με κάποιο ακαθόριστο εξωτερικό γεγονός. Περιορίζεται απλώς στην προσμονή. Συχνά, δεν υποψιαζόμαστε καν ότι ο Θεός Λόγος, που γεννήθηκε μια φορά από την Παρθένο Μαρία, μπορεί να γεννιέται κάθε μέρα στις ψυχές των ανθρώπων και μάλιστα σύμφωνα με την θελησή τους και την πνευματική τους κατάσταση. Δεν γίνεται καν αντιληπτό ότι ο Χριστός μπορεί να τις επισκέπτεται διακριτικά και κατά το μέτρο της δεκτικότητάς τους. Καί οι άνθρωποι, με την εκούσια συγκατάνευση στη θεία επίσκεψη, έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται εσωτερικά και να καθίστανται μέτοχοι θείας ζωής.

Είναι δύσκολο στη σύγχρονη ορθολογιστική εποχή να προσεγγίσει κάποιος το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Πρέπει να υπερβεί το κέλυφος της ανθρώπινης λογικής και να καθαρίσει την καρδιά του με την μετάνοια, τα δάκρυα, την άσκηση, τη φιλαδελφία, την αγάπη και τη συγχώρηση. Τότε θα γευθεί την παρουσία του Λυτρωτή. Κι αυτό θα συμβεί με τρόπο μυστικό, τόσο στα πρόσωπα των αδελφών μας «των ελαχίστων», όσο και εσωτερικά στην καρδιά μας, με την συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Η Γέννηση του Χριστού είναι η πρώτη εκδήλωση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, για την σωτηρία του οποίου θυσιαστικά προσφέρει Εαυτόν. Γι’ αυτό όποιος πιστεύει στο Θεό της αγάπης και της κενωτικής θυσίας Του, σέβεται και τον «κατ’ εικόνα» Θεού πλασμένο άνθρωπο και όχι μόνο δεν αδιαφορεί γι’ αυτόν, αλλά τον αγαπά, όπως τον εαυτό του. Η αγάπη αυτή αποτελεί έκφραση πνευματικής καλλιέργειας, εκχύλισμα χριστιανικής παιδείας και κοινωνικής ευθύνης. Η υγιής και όχι φίλαυτη αγάπη προς τον εαυτό μας είναι αφετηρία για την έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης προς τον πλησίον. Την αλήθεια αυτή γνώρισαν καλά οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας.

Αυτές τις μέρες εν όψει των εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου δεν μπορούμε εμείς οι χριστιανοί να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε στα τραγικά προβλήματα επιβίωσης, που βασανίζουν τους συνανθρώπους μας. Θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, και φέτος στις Ενορίες της επαρχίας μας, όπως κάθε χρόνο ο ΕΡΑΝΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ από 7ης έως 20ης τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.ε. και καλούμεθα όλοι να στηρίξουμε, από το υστέρημα ή το περίσσευμα της καρδιάς μας, αυτήν την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς επιτελεί ένα αξιόλογο και σημαντικό κοινωνικό έργο, για την ανακούφιση των ανθρώπων μας, που δυστυχούν και υποφέρουν, άλλος από ασιτία, άλλος από φτώχεια, άλλος από κάτι άλλο έκτακτο, που αδυνατεί να καλύψει οικονομικά.

Το φιλανθρωπικό έργο, λοιπόν, της τοπικής μας Εκκλησίας (ενοριακά συσσίτια, ιδρύματα Μητροπόλεως, Εκκλησιαστικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, υποτροφίες σε σπουδαστές, καθημερινά οικονομικά βοηθήματα) παρ’ όλο που δεν προβάλλεται, μπορεί κανείς να το αξιολογήσει από τα αποτελέσματά του, διότι πολλοί άνθρωποι γεύθηκαν την ευεργετική αγάπη της Εκκλησίας και το ομολογούν. Άλλωστε, στην Εκκλησία το κάθε έργο δεν αξιολογείται ποσοτικά, αλλά ποιοτικά.

Αγαπητοί μου,

Σε προσωπικό επίπεδο το ακριβότερο δώρο στο Σαρκωθέντα Λυτρωτή είναι η καθαρή και νήφουσα καρδιά, όπου βρίσκει τόπο ανάπαυσης. Η ανταπόδοση στη δωρεά του Θεού, δηλαδή στο μυστήριο της Κένωσης και Συγκατάβασης του Θεού Λόγου, είναι η ανταπόκρισή μας στο έργο της Χάριτος. Σε κοινωνικό επίπεδο το έργο της Χάριτος είναι η αγάπη, η θυσία, η προσφορά, η διακονία προς το Θεό, που μετασχηματίζεται σε διακονία αγάπης και θυσιαστική προσφορά στον συνάνθρωπό μας, ιδιαίτερα σήμερα μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσεως και στην εξαθλιωτική ανέχεια πολλών αδελφών μας. Ο υπαρξιστής φιλόσοφος Σάρτρ έλεγε: «ο άλλος είναι η κόλασή μου». Οι Πατέρες της Εκκλησίας, αντιθέτως, λένε: «Είδες τον αδελφόν σου; Είδες τον Θεόν σου». Καί τούτο γιατί εμείς οι χριστιανοί στο πρόσωπο του άλλου δεν συναντούμε την απειλή της ύπαρξής μας, αλλά τον ίδιο τον Θεό μας.

Με όλη μου την αγάπη και τις ευχές μου.
Ευλογημένα Χριστούγεννα.
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ΚύριλλοςΕτικέτες