Μητροπολίτη από τα Γιάννενα ζητά ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

Loading...


Του Αποστόλη Τζελέτα

Το στοιχείο της εντοπιότητας θέτει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 25 Ιουνίου.

Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φέρουν ωα φαβορί για τη διαδοχή του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θεωρείται πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ και οι άλλες επιλογές είναι πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής, όπως ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου, και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αλλά και από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα ονόματα που ακούστηκαν, όπως για παράδειγμα του Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου από τη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, δεν έχουν σχέση με τα Γιάννενα.

Στον αντίποδα, όλα τα ονόματα ιεραρχών που έχουν σχέση με την περιοχή, εξαφανίστηκαν σταδιακά από τις συζητήσεις που όλο αυτό το διάστημα γίνονται. Τα ονόματα του Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Αργυρού, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, των Αρχιμανδριτών Σεραφείμ Καχριμάνη και Χρυσόστομου Τραϊκάπη, αλλά και του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ο οποίος και υπηρετεί στην σύνοδο ως γενικός γραμματέας στην επιτροπή του προσκυνηματικού Τουρισμού, έχουν εδώ και καιρό αποδυναμωθεί.

Λόγος γίνεται και εκ νέου και για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, καθώς αν και ο ίδιος δε φέρεται να είναι ιδιαίτερα «θερμός», το τελευταίο διάστημα πληροφορίες μιλούν για έντονες πιέσεις. Βέβαια, υπάρχει και ζήτημα με το μεταθετό, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως το Φανάρι δε θα είναι αρνητικό ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καχριμάνης καλεί την Ιεραρχία να αφουγκραστεί τη θέληση του λαού και των τοπικών φορέων των Ιωαννίνων, λέγοντας πως υπάρχουν άξιοι κληρικοί, που είτε υπηρετούν σήμερα στην Ήπειρο, είτε κατάγονται από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να σηκώσουν το βάρος της Μητρόπολης Iωαννίνων.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ανέφερε: «Στις 25 Ιουνίου η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκαλείται για την πλήρωση της κενής θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η μητρόπολη Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη της Ηπείρου και μία από τις σημαντικότερες της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του νέου μητροπολίτη, τόσο από την Ηπειρωτική Κοινωνία, αλλά όπως διαπιστώνουμε και από το σύνολο σχεδόν του Εκκλησιαστικού χώρου.
Ενόψει της εκλογής του διαδόχου του μακαριστού Θεόκλητου, καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί των παραινέσεων που πλήθος συμπατριωτών μας απευθύνει προς την Ιεραρχία και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για την επιλογή ενός άξιου Μητροπολίτη.
Ασπαζόμαστε το αίτημα, όπως ο νέος Μητροπολίτης πρέπει να είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων και της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στην Μητρόπολη.
Πιστεύω απόλυτα ότι υπάρχουν άξιοι κληρικοί, που είτε υπηρετούν σήμερα στην Ήπειρο, είτε κατάγονται από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να σηκώσουν το βάρος της Μητρόπολης Iωαννίνων, αλλά και άλλων κενών μητροπόλεων.
Τους γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος, τους γνωρίζει η Ιεραρχία που έχει και τον τελευταίο λόγο.
Εμείς ζητάμε να αφουγκραστούν τη θέληση του λαού των Ιωαννίνων, ακόμη και των τοπικών φορέων. Θέλουμε ο νέος μητροπολίτης, να γνωρίζει σε βάθος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη Μητρόπολη, να έχει ηθικό και πνευματικό ανάστημα, διοικητικές ικανότητες, ποιμαντικά ενδιαφέροντα και κυρίως αγωνιστική διάθεση ώστε να της δώσει την αίγλη που της αξίζει. Το δικαιούται η Μητρόπολη, η πόλη, ο Νομός Ιωαννίνων, η Εκκλησία της Ελλάδος».   Ετικέτες