Φθιώτιδος Νικόλαος: Δεν κλείνουμε την πόρτα στους αλλόθρησκους

Loading...


«Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου

«Ο θρησκευτικός τουρισμός, τον οποίο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ευνοεί και προωθεί η πολιτεία είναι σπουδαίος παράγων οικονομικής αναπτύξεως και ήδη φέρνει στην πατρίδα μας αναρίθμητα σμήνη ενδιαφερομένων, οι οποίοι δεν παραλείπουν να επισκέπτονται και τους ιερούς χώρους μας παράλληλα με τους άλλους αρχαιολογικούς, ιαματικούς, πε-ριβαλλοντικούς κλπ.

Η Θρησκεία πάντοτε είναι στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων και γι’ αυτό είναι στις πρώτες προτιμήσεις όλων των τουριστών οι Ιεροί χώροι της πίστεώς μας, τα Μοναστήρια, τα προσκυνήματα, οι Εκκλησίες.
Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός διαφέρει από τον πρώτο. Έχει συμμετοχή, εμπεριέχει πνευματικά οφέλη και συνεισφέρει στις πνευματικές αναζητήσεις του ανθρώπου.

Στην ιστορία της Εκκλησίας μας ευθύς μετά την γαλήνευσή της από τον πόλεμο των διωγμών ενεφανίσθησαν οι ιερές περιηγήσεις στους Αγίους Τόπους και στους τόπους των μαρτυρίων, όπου οι πιστοί προσκυνούσαν, προσηύχοντο, εξομολογούντο, ανακαινίζοντο διά των μυστηρίων και ανανέωναν τους πνευματικούς τους δεσμούς με την Εκκλησία.

Αργότερα απλώθηκε αυτή η συνήθεια σε όλους τους ιερούς της πίστεως τόπους και μέχρι σήμερα οι χριστιανοί υπό την καθοδήγηση Επισκόπων, Ιερέων, Εκκλησιαστικών προσώπων διοργανώνουν ιερά προσκυνήματα, όπου υπάρχουν, στο εσωτερικό και εξωτερικό και επισκέπτονται ιερούς χώρους προς πνευματική ενίσχυση και ωφέλεια.

Ο προσκυνηματικός τουρισμός δεν έχει μόνο την ικανοποίηση της μαθήσεως αλλά και την αναζήτηση του Θεού. Εμείς ως Εκκλησία δεν κλείνουμε τις πόρτες των Ιερών μας στους αλλοθρήσκους Ανατολής και Δύσεως, αλλά θέλουμε προσκυνηματικό τουρισμό, ομοθρήσκους και ομοδόξους αδελφούς, οι οποίοι και θα ωφεληθούν και θα ωφελήσουν.
Προς το μέρος του προσκυνηματικού τουρισμού χρειάζεται να ανοιχθούμε με οργάνωση, συντονισμό και πρόγραμμα.

Πρώτα να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την ενίσχυση του εσωτερικού προσκυνηματικού τουρισμού.
Ύστερα να δεχθούμε τους ομοδόξους αδελφούς μας, με τους οποίους να ζήσουμε την κοινωνία της πίστεως και των μυστηρίων.

Να προσελκύσουμε και τους ετεροδόξους χριστιανούς, οι οποίοι έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα στα Ορθόδοξα σεβάσματα. Δεν είναι ωσάν τους Κινέζους, τους Ιάπωνες, τους Κορεάτες.
Ο θρησκευτικός τουρισμός χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, μεγάλο εντυπωσιασμό για το τίποτα. Μάλιστα, για τα Μυστήριά μας θα είναι επιζήμιος».Ετικέτες