Με λαμπρότητα τελέσθηκε η Πανήγυρις της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με αισθήματα χαράς και ιερού ενθουσιασμού πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος της προστάτιδα και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του οικείου Μητροπολίτου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Την ώρα πού εψάλετο το Τροπάριο Απολυτίκιο της Αγίας ξεκίνησε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου και με τη συμμετοχή των λοιπών αγίων Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου και των Αρχόντων, η μεγαλειώδης Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Πόλεώς μας, υπό τους ήχους της 90μελούςΦιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» Κέρκυρας με διευθυντή τον Αρχιμουσικό Σωκράτη Άνθη και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, με διευθυντή τον Αρχιμουσικό κ. Πέτρο Πρόκο. Στη Λιτανεία συμμετείχαν και 10 φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ του Λιβάνου, οι οποίοι φιλοξενούνται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Η Ιερά Λιτανεία σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Μητρ. Χαλκιδος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος κήρυξε το θείο λόγο στους ευσεβείς προσκυνητές της Αγίας, αναφερθείς στο ανδρείο φρόνημα της Αγίας Παρασκευής, ως πρότυπο γενναιότητος και αντίστασης των πιστών στις προκλήσεις του κόσμου.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε διαμέσου της Παραλίας προς την Παλαιά Γέφυρα και κατέληξε στον Ιερό Ναό της Πολιούχου.
Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη κατά τη διάρκεια της νύκτας Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε στους πιστούς το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, μέσα από ένα αρχαίο Μαρτυρολόγιο του 8ου αιώνος και τους κάλεσε να παραμείνουν πιστοί στην αγάπη του Θεού.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους, όπως και όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν, τόσο στον Εσπερινό, όσο και στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και κ Κωνσταντίνος Αγγέλου, συμπαραστατούμενοι και από άλλους Ιεροψάλτες της Πόλεως και της Ι. Μητροπόλεως, ενώ στην Ιερά Αγρυπνία έψαλλε Χορός μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση πανελληνίως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε τοπικό επίπεδο από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.

(φωτογραφία: Ηλίας Θαλάσσης – Παρασκευή Σπυροπούλου) 

IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 003.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 005.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 007.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 009.JPG
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 012.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 014.JPG
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 015.JPG
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 021.JPG
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 023.JPG
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 027.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 029.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 033.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 034.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 035.jpg
IMX- Panigiris Ag. Paraskevis 2015 045.jpg


Ετικέτες