Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Πολιούχος Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Της Βάσως Φεγγούλη – Θεολόγου

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, πολιούχος της ευρυτανικής πρωτεύουσας.
Το εόρτιο, προς τιμήν του Αγίου ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014, με τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, ιερουργούντος του Επιχωρίου Επισκόπου, που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σπίτι του και στην συνέχεια ακολούθησε αγρυπνία.

Την επομένη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, αγιώνυμον ημέρα της εορτής, στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε ο Όρθρος πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντων, του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. κ. Τιμοθέου καθώς και του Ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και των ιερών του λειψάνων, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν οι αρχές του τόπου και πλήθος πιστών.

Στις θρησκευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός, οι δήμαρχοι, Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης και Αγράφων Θοδωρής Μπαμπαλής, ο αστυνομικός διευθυντής νομού Ευρυτανίας κ. Γιάννης Κατσαρός, οι Π.Σ. Κατερίνα Καλαντζή και Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι το 1955 στο Καρπενήσι δεν εορτάζονταν επισήμως ως τοπική εορτή η μνήμη του Αγίου Νικολάου.
Τότε και πιο συγκεκριμένα μετά από αίτημα της τοπικής Εκκλησίας και του Δήμου, με πρωτοπόρο τον Εφημέριο της Παναγίας και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Κων. Παπανικολάου, προς στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράφτηκε στις 27 Μαΐου1955 σχετικό Βασιλικό Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής Θρησκευτικής Τελετής του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου» (ΦΕΚ 151 τ. Α” 15-6-1955) και έτσι καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα τοπικής αργίας και εορτασμού, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη ή παντοπώλη.Ετικέτες