Με λαμπρότητα αλλά και ενστάσεις για τη δυσβάστακτη δαπάνη η υποδοχή Μάξιμου στα Ιωάννινα

Loading...


Του Αποστόλη Τζελέτα

Με περισσή λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή και η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου το απόγευμα της Κυριακής. Ήδη από σήμερα το πρωί τα Γιάννενα έχουν σημαιοστολιστεί, ενώ τοποθετήθηκαν και μεγάλα πανό για την υποδοχή του Μάξιμου, η ενθρόνιση του οποίου θα γίνει παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων θα γίνει από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στις 6.30 το απόγευμα στα όρια των νομών Γρεβενών, Τρικάλων και Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει η υποδοχή στην κεντρική πλατεία στις 7 το απόγευμα, όπου θα γίνει προσφώνηση του Δημάρχου Φίλιππου Φίλιου και αντιφώνηση του Μητροπολίτη.
Στη συνεχεία θα σχηματισθεί πομπή με τη συμμετοχή του κλήρου, των εκπροσώπων των αρχών και του εκκλησιαστικού πληρώματος, η οποία θα κατευθυνθεί προς τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου και θα τελεστεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη υπό του Μακαριωτάτου Τοποτηρητού της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, παρουσία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη, και πλειάδος αρχιερέων – μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την τελετή στη Μητρόπολη, προσφωνήσεις θα κάνουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει ο επιβατήριος λόγος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου.

Ωστόσο, η επιλογή να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να μην γίνει καμία «έκπτωση» στα όσα προβλέπονται, συναντά αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου, που βλέπει να γίνονται μεγάλες δαπάνες και υπέρλαμπρες τελετές, που δε συνάδουν με το πνεύμα λιτότητας της εποχής. Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις εκφράζονται ανοιχτά ενστάσεις τόσο για τον στολισμό της πόλης και το μέγεθος της υποδοχής του Μητροπολίτη, όσο και για το δείπνο που θα ακολουθήσει με 500 και πλέον προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν σήμερα ο Σπύρος Εργολάβος εκ μέρους της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Φρίξος Πούρλης.
«Η υποδοχή προσλαμβάνει χαρακτήρα μεσαιωνικού τύπου, που ταιριάζει απόλυτα στο καθεστώς που ισχύει στην πόλη των Ιωαννίνων, που με βάση το καθεστώς διαχείρισης των κληροδοτημάτων βρίσκεται σε εποχή τουρκοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εργολάβος, για να συμπληρώσει από την πλευρά του ο κ. Πούρλης: «Σχεδιάζεται μια λαμπρή υποδοχή σαν επιστροφή λεγεωναρίων από νικηφόρες μάχες. Η χριστιανική αντίληψη δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα πράγματα. Ο νέος Μητροπολίτης θα έπρεπε να γευματίσει σε ένα ενοριακό εστιατόριο για να δει τη δυστυχία που υπάρχει δίπλα του και να μη γίνονται τόσα έξοδα».

Τα απολύτως απαραίτητα από τον Δήμο

Τη διάθεση του ποσού 4.000 ευρώ ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη.
Η συμμετοχή ορίζεται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ο Δήμος θα κάνει τα άκρως απαραίτητα, όπως κατ’ επανάληψη τονίστηκε από τον Δήμαρχο που έκανε τη σχετική εισήγηση.

Αυτά συνοψίζονται στην εξέδρα που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία, το στολισμό, τη μικροφωνική και την αγορά ενός σταυρού ευλογίας που θα αποτελεί το δώρο του Δήμου στον Μητροπολίτη Μάξιμο.

Ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι η εποχή που διανύουμε και η οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι, δεν επιτρέπουν περιττές δαπάνες, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει εμπλοκή του Δήμου στο δείπνο που θα παρατεθεί.
Θετική ψήφο στην έγκριση των δαπανών έδωσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας τόνισε ότι η τελετή ενθρόνισης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο λιτά, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χήτος ζήτησε να συρρικνωθεί και άλλο το κόστος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασιούλας έδωσε λευκή ψήφο σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία θρησκευτική τελετή που θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εκκλησίας και τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού κράτους εκκλησίας. Μάλιστα χαρακτήρισε πρόκληση όλες αυτές τις φανφάρες και τις φιέστες σε αυτή την εποχή.
Την εισήγηση καταψήφισε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία τελετή που είναι έξω από την ευθύνη του Δήμου, ενώ και αυτός μίλησε για την ανάγκη διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας χαρακτηρίζοντας πρόκληση να ζητείται η οικονομική συμμετοχή του Δήμου.  Ετικέτες