Μεσολόγγι: Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου στο Μεσολογγίο σήμερα το απόγευμα οι πιστοί υποδέχθηκαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτη.

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πατήρ Επιφάνειος υποδέχτηκε τα Ιερά Λείψανα και στην συνέχεια τελέσθηκε δέηση.

Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη το απόγευμα.

O Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης γεννήθηκε στο χωριό Μονοδένδρι της Ηπείρου κι εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά. Εγκατέλειψε, όμως, και οικογένεια και περιουσία και «από πάντων ελεύθερος» πήγε στην έρημο, για να ζήσει την ζωή της ασκήσεως και της ησυχίας.Αργότερα εγκαταστάθηκε στο βουνό Κανάλα, πέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Χαλκιόπουλο του Βάλτου.

Στο βουνό αυτό βρήκε μια σπηλιά και την έκανε κατοικία του. Εκεί έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του υπομένοντας πολλές θλίψεις, πόνους και βάσανα για την αγάπη του Χριστού.
Πάλεψε πολύ για να υποτάξει την σάρκα στο πνεύμα και με συνεχή νηστεία, σκληρή αγρυπνία και καρδιακή προσευχή, έζησε πραγματικά σαν άσαρκος. Εκοιμήθη σε μεγάλη ηλικία, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Φανέρωσε, όμως, ο Θεός την κοίμησή του με εντυπωσιακό και θαυμαστό τρόπο.

Όταν ο Όσιος έφευγε από την ζωή, φάνηκαν στον ουρανό αναμμένες λαμπάδες, που αντανακλούσαν ένα δυνατό φως, ορατό από παντού. Οι λαμπάδες κατέβαιναν από τον ουρανό και σταματούσαν στο σημείο που βρισκόταν το λείψανο του Αγίου. Το θεϊκό αυτό σημείο έγινε αντιληπτό στα γύρω χωριά το Βάλτου, καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου την Άρτα. Βασίλισσα της Άρτας ήταν τότε η Αγία Θεοδώρα. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, η Αγία έτρεξε με συνοδεία αρχόντων στο σπήλαιο του Οσίου, βρήκαν το λείψανό του και το κήδεψαν με τιμές εκεί στο σπήλαιο της μετανοίας του.

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου ημέρα της κοίμησης του Αγίου, τιμάται η μνήμη του με εκδηλώσεις στο νέο Χαλκιόπουλο και στο σπήλαιο.

iera_lipsana_mesologgi_onairnews1.jpg
iera_lipsana_mesologgi_onairnews2.jpg
iera_lipsana_mesologgi_onairnews5.jpg
iera_lipsana_mesologgi_onairnews5-exo.jpg
iera_lipsana_mesologgi_onairnews6.jpg
iera_lipsana_mesologgi_onairnews10.jpg


Ετικέτες