Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου Κορίνθου

Loading...


Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εις τιμήν και μνήμην του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κορίνθου και Πολιούχου  Αποστόλου Παύλου, στα πλαίσια των «Θ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ». Συγκεκριμένα:

 Το Σάββατο 27 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, τελέσθει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βόχας. Θα ψάλλουν Ιεροψάλτες από την ίδια Αρχιερατική Περιφέρεια. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Ιερά Παράκληση στον Άγιο Σωφρόνιο, Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στις 7:00 το βράδυ θα τελεστεί Εσπερινός και παράκληση στον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.

Στις 8:00 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού το 12ο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου Ο.Τ.Ε. Κορινθίας και της Πολιτιστικής Ένωσης εργαζομένων Ο.Τ.Ε. υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, παραμονή της εορτής, στις 7:00 το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

          Την ίδια ημέρα Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 7:00 το βράδυ, θα τελεστεί ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ του Β’, πλαισιουμένου από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΝ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ. ΚΛΗΜΕΝΤΑ, καθώς και από τους ειδικώς προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς: Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ, Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΝ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. ΤΙΜΟΘΕΟΝ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΝ, όπως και από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ.

          Στις 9:00 το βράδυ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, Πολιούχου, προστάτου και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως επίσης και των Ιερών Λειψάνων εκ των εν τη Κορινθία Αγίων.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
ΟΡΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

          Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 6:45 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και θα ακολουθήσει Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, όπως και του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κορίνθου   κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

          Στις 7:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας στον ίδιο Ιερό Ναό, θα τελεστεί ο Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στον Απόστολό  Παύλο. Μετά τις Ιερές Ακολουθίες, στις 8:45 το βράδυ, θα ακολουθήσουν πολιτιστικές ενοριακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού.

          Παράλληλα, το κέντρο βάρους του πνευματικού εορτασμού θα μετατεθεί στην Αρχαία Κόρινθο, την Καθέδρα της Αποστολικής Μητροπόλεως Κορινθου, όπου έδρασε, δίδαξε και κρίθηκε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γαλλίωνα ο Μέγας Παύλος. Εκεί στις 7:00 μμ θα εκκινήσει λιτανευτική πομπή από τον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θα καταλήξει στο Βήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, εντός του αρχαιολογικού χώρου (Βήμα του Γαλλίωνος). Στο “Βήμα” θα τελεστεί ο καθιερωμένος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, όπως και του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κορινθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

           Κατά τον εσπερινό θα ψάλλει, η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου κ. Αναστασίου Γκιούλη.

          Στις 9:30 το βράδυ και μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, μεταξύ του ενοριακού Ναού και του αρχαιολογικού χώρου.

          Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί της ημέρας της εορτής του πολιούχου και προστάτου μας Αποστόλου Παύλου.
 Ετικέτες