Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Οσιο Ιωακείμ του Ιθακήσιο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωακείμ του Ιθακησίου, του «Παπουλάκη», στην γενέτειρα του Αγίου, το Σταυρό Ιθάκης, το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας, 22ας και 23ης Μαΐου 2016.

Την παραμονή της εορτής και ώρα 6:00 μ.μ. εψάλη στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου και έχτισε ο ίδιος ο Άγιος, η Ιερά Παράκληση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Θεοφίλου, με την συμμετοχή του κλήρου της νήσου Ιθάκης, φιλοξενουμένων κληρικών των Ι. Μητροπόλεων Κεφαλληνίας και Ναυπάκτου, καθώς και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.

Στη συνέχεια κλήρος και λαός, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού και ο χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας» σχημάτισαν λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Ενοριακό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σταυρού, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ιθάκης παιάνιζε χαρμόσυνα εμβατήρια. Στον Ι. Ενοριακό Ναό του χωρίου εψάλη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου. Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου, ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην τεράστια ευλογία που ο Άγιος Ιωακείμ προσφερει στους απανταχού ευλαβείς Ιθακησίους.

Το πρωί της εορτής τελέσθηκε δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Θεοφίλου, των κληρικών της νήσου και των φιλοξενούμενων κληρικών. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, ο επιχώριος Ποιμενάρχης χειροθέτησε εις αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Τριτσαρόλη, ο οποίος επί σειρά ετών διακονεί με αγάπη το ιερό ψαλτήριο και το Άγιο Βήμα. Πριν το «Δι’ ευχών» ο Μητροπολίτης Θεόφιλος χειροθέτησε ευπρεπιστή τον κ. Ανδρέα Μήτσουρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διακονεί καθημερινά την Ενορία του Σταυρού Ιθάκης.

Στην συνέχεια απένειμε τιμητική πλακέτα στον επί 72 χρόνια δεξιό Ιεροψάλτη της εν λόγω Ενορίας κ. Ανδρέα Ανδριανάτο καθώς και στην Γυναικεία Χορωδία Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Παράδοσης Πατρών«Πανύμνητος» για την συμμετοχή της στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Οσίου Ιωακείμ του «Παπουλάκη». Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Λευκάδος και Ιθάκης, κλείνοντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο για την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά του, καθώς και τον εφημέριο του Σταυρού Ιθάκης, τον Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο π. Χρήστο Λυκουρέση για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως. Στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιθάκης, οι υπόλοιποι πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς του τόπου, καθώς και τα σώματα ασφαλείας του νησιού.

2505pap (1).jpg
2505pap (2).jpg
2505pap (3).jpg
2505pap (4).jpg
2505pap (5).jpg
2505pap (6).jpg
2505pap (7).jpg
2505pap (8).jpg
2505pap (9).jpg
2505pap (10).jpg
2505pap (11).jpg
2505pap (12).jpg
2505pap (13).jpg