Λαγκαδά Ιωάννης: Σήμερα έχουμε ανάγκη από τον προσωπικό μας επανευαγγελισμό (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με τον μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος ετελέσθη το απόγευμα της 11ης του μηνός Μαίου ε.έ., ημέρα μνήμης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου – Δερβενίου, κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Μεγάλων Θεσσαλονικέων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων.

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού μεθεόρτιου Εσπερινού παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λαγυνών, κ. Αντώνιος Τράκας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και της Κοινότητος Λαγυνών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Λαγυνών με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Λαγκαδά καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη στην μορφή των δύο μεγάλων Αγίων που τιμούμε και εορτάζουμε, οι οποίοι ετίμησαν την Αγία μας Εκκλησία, την Ορθόδοξο Πίστη, την ευλογημένη Πατρίδα μας την Ελλάδα, την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη. Εβάδισαν την οδό των Ευαγγελιζομένων την ειρήνη και πέρασαν από την ευλογημένη αυτή περιοχή καθώς ακολούθησαν στην ζωή τους πορεία που δεν ήταν απλώς ένα ταξίδι της καθημερινότητος, αλλά μια ενσυνείδητη επιλογή μέσα στον κόσμο και μέσα στο γίγνεσθαι των πραγμάτων της παγκοσμίου ιστορίας. Κατορθώνοντας να μεταφέρουν το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Κυρίου εις τους λαούς των Σλάβων ανατρέποντας όλη εκείνη την πορεία που ιστορικά προδιαγέγραπται όχι και τόσες ευοίωνες εξελίξεις για το γένος και για την ευρύτερη πορεία της Ευρώπης.

Το μορφωτικό επίπεδο των δύο αγίων, η γλωσσομάθεια, πολυμάθεια και η μοναδική στην θυραθεν παιδεία και θεολογία ήταν τόσο σημαντική, ώστε έγιναν μέλη υψηλών αντιπροσωπειών που διελέγοντο με ανθρώπους από όλα τα έθνη της εποχής εκείνης.

Στη συνεχεία της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ανεφέρθη στις περσινές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην περιοχή του Ιεραποστολικού έργου των Αγίων προς τιμήν των, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνοντας ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του πνευματικού μεγαλείου των Αγίων αλλά και του θάρρους και της αυταπαρνήσεως μέσα από την θυσιαστική αγάπη για τη σπορά του Λόγου του Κυρίου.
Στις χώρες που επισκέφτηκαν δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν το εχθρικό περιβάλλον της αγνωσίας και της αθεΐας, αλλά και της κακοδοξίας των παπικών, οι οποίοι εφρόντισαν με κάθε τρόπο μετά την κοιμήση των Αγίων να εξαλείψουν τα ίχνη αυτής της πορείας. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, διότι οι μαθητές των Αγίων συνέχισαν το θεάρεστο έργο της Ιεραποστολής, με αποτέλεσμα το φως του Ευαγγελίου να απλώνεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη αγκαλιάζοντας όλους τους σλαβικούς λαούς, καθώς η Ιεραποστολή που υπηρέτησαν δεν είναι μια καταναγκαστική επιβολή, αλλά μία διακονία αληθείας, που μέχρι σήμερα καρποφορεί παγκοσμίως στα εκατομμύρια των εις Χριστόν πιστευόντων που αποτελούν καρπούς αυτού του ιερού έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Σήμερα έχουμε ανάγκη από τον προσωπικό μας επανευαγγελισμό, καθώς μέσα από το μεθεκτικό βίωμα θα μπορούμε να απευθυνθούμε προς τον λαό και τα έθνη μεταφέροντας το αιώνιο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Ας συνειδητοποιήσουμε το αναγκαίο γεγονός του προσωπικού ευαγγελισμού και της προσωπικής μας καταρτίσεως και ασκήσεως, όπως οι έκαναν και οι Άγιοι.

Το κυριότερο είναι ότι Άγιοι από μικρά παιδιά έμαθαν να βαδίζουν τον δρόμο που οδηγούσε στην Εκκλησία και εκείνο που απετέλεσε ανεξίτηλο βίωμα στην καρδιά τους ήταν η λειτουργική εμπειρία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Αγιοτόκου πόλεως της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, όπου εκκλησιάζοντο βλέποντας με τα μάτια της ψυχής τους τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος υπήρξε η πηγή της εμπνεύσεώς τους. Ως εκ τούτου, οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος μέχρι θανάτου σφράγισαν την πορεία τους διδάσκοντας Χριστό Σταυρωθέντα και Αναστάντα εκ νεκρών αφήνοντας τα ίχνη της διαβάσεως τους και του έργου τους ανεξίτηλα σε όλη την Οικουμένη. 

 Ετικέτες