Λαγκαδά Ιωάννης: Η Ελλάδα δυστυχώς παραπαίει και χάνει το δρόμο της (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σήμερα Σάββατο 17 Μαΐου 2014, συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, ετελέσθησαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου-Σχολαρίου.
Την παραμονή των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέφερε στον υπό εγκαινισμόν Ιερόν Ναόν τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχείᾳ ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων.

Το πρωί του Σαββάτου, 17 Μαΐου ε.έ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου με τούς Κανόνες των Εγκαινίων, της Μεσοπεντηκοστής και του Αγίου Αθανασίου και εν συνεχείᾳ έλαβε χώρα η Τελετή των Εγκαινίων και η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν μεταξύ του πολυαρίθμου πλήθους πιστών, που προσήλθαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να πάρουν μέρος προσευχόμενοι στο σπουδαίο αυτό γεγονός, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιαμάς, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Σχολαρίου, μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως καθώς και αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής.

Στην ομιλία του, προ της απολύσεως της πρώτης Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη εκτενώς στη σημασία των εγκαινίων ενός Ναού καθώς και στο έργο και τη διδασκαλία του Άγιου Αθανάσιου τονίζοντας τους αγώνες που έκανε για την Ορθόδοξον Πίστιν μας, αγώνες που σφραγίστηκαν με εξορίες, διώξεις και φυλακίσεις.

Σήμερα, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, καλούμεθα όλοι εμείς να σεβαστούμε αυτή την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Μέγας Αθανάσιος και να αγαπήσουμε την Ορθόδοξον Πίστιν μας και αυτό που μας παρέδωσαν οι πατέρες, οι παππούδες και οι προγονοί μας που προτίμησαν να ξεριζωθούν από τις αλησμόνητες πατρίδες και να παραμείνουν Έλληνες και Ορθόδοξοι, παρά να εξισλαμισθούν και αλλαξοπιστήσουν, ποτίζοντας τη γη με το τίμιο αίμα και το ιδρώτα της καρδιάς τους για να υπάρχει σήμερα αυτή η Ελλάδα που δυστυχώς παραπαίει και χάνει το δρόμο της μην γνωρίζοντας να λατρεύει τον Έναν και Αληθινόν Θεόν.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης επεσήμανε ότι η Εκκλησία είναι η Κιβωτός της Σωτηρίας μας. Όπως στην Παλαιά Διαθήκη «οἱ ἐν τῇ Κιβωτῷ εσώθησαν». Έτσι, λοιπόν, μόνον μέσα στην Εκκλησία σώζεται ο άνθρωπος. Μέσα στην Εκκλησία δεχόμαστε τη χάρη της αφέσεως των αμαρτιών μας, κάνοντας την κοινή μας προσευχή και προφέροντας την Αναίμακτον Μυσταγωγίαν.

Ο Ναός του Θεού είναι ο τόπος εκείνος που καθώς προσευχόμαστε ο Θεός μας ακούει και παράλληλα είναι και ο τόπος ο ιερός που θυμίζει στον καθένα από εμάς ότι είναι ένας Ναός του Θεού, ένας ζωντανός Ναός του Ζωντανού Θεού. Αυτή την ευλογία μας την έδωσε πρώτη η Παναγία μας που έγινε «Θεοχώρητος Ναός», για να μπορούμε και εμείς να γινόμαστε Ναοί κατά χάριν και μέσα στην καρδιά μας να κατοικεί ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει την καρδιά και το είναι μας με τόση χαρά, ειρήνη και αγάπη όσο ο Θεός, που έγινε Άνθρωπος για να μπορούμε και εμείς να γίνουμε κατά Χάριν και Ευλογίαν Θεοί βιώνοντας την πληρότητα και την κληρονομίαν της Αιωνίου Βασιλείας Του. Ο Θεός δεν μας καθιστά δούλους Του, όπως υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης , αλλά κληρονόμους των αιωνίων αγαθών Του, χαρίζοντας μας το χάρισμα της υιοθεσίας, ώστε να μπορούμε να γίνουμε παιδιά Του.

Αυτό το χάρισμα πρέπει να καλλιεργήσουμε όλοι μέσα μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, συνειδητοποιώντας ότι ο πρωτότοκος Αδελφός μας είναι ο Ιησούς Χριστός και εμείς είμαστε αδέλφια Του και παιδιά του Αληθινού Θεού. Αν αυτό το χάρισμα της υιοθεσίας το αξιοποιήσουμε και καταφέρουμε να το βιώνουμε καθημερινώς, τότε θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας φροντίζοντας κατά πρώτον την αθάνατον ψυχήν μας ζητώντας το έλεος Του και κατά δεύτερον θα μπορέσουμε μέσα από τη μετάνοια μας να πλησιάσουμε Εκείνον που είναι η Πηγή της Ζωής και ο Δωρητής των αιωνίων αγαθών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε όλους όσους εκοπίασαν και προσέφεραν για την ανέγερση αυτού του περικαλλούς και πανσέπτου Ιερού Ναού, ιδιαιτέρως δε, τον Ιερατικόν Προϊστάμενον του Ιερού Ναού π. Ξενοφώντα Κατριοπλά, εις τον οποίον και επέδωσε το οφίκκιον του Οικονόμου προτρέποντας τον να συνεχίσει το πλούσιο και κατά Θεόν έργο που επιτελεί εις την ενορία του Σχολαρίου.


 Ετικέτες