Κυκλαδίτικη φοιτητική Εστία της Ι.Μ. Σύρου στην Αθήνα (φωτο)

Loading...


Του Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρου Μαρκουίζου

Το επί της οδού Αχαρνών 303 Ναΰδριο της Οσίας Ξένης, ιδιοκτησίας του ευσεβούς  Μυκονίου ζεύγους Παναγιώτη και Ξένης Ξεναρίου, από τις  αρχές του περασμένου αιώνα, όταν το 1959   κινδύνευσε να περιέλθει  σε αλλότρια χέρια, αγοράσθηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, ύστερα από πρωτοβουλία του αοιδίμου Εφημερίου του και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Γρηγορίου Μαρακού, με το υπ’ αριθμ. 15.932/19.10.1959 Συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Γεωργίου Καββαδία.
Μετά τον θάνατο της Ξένης Ξεναρίου το 1960 και  του Παναγιώτη  Ξεναρίου το 1963, το ναΰδριο διήλθε μία περιπετειώδη λειτουργικά περίοδο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και εντός των ορίων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, στην οποία εδόθη οριστικά τέλος με την υποβολή σχετικής προτἀσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α΄ (Στέκα)  προς την Ιερά Σύνοδο, η Οποία την έκανε αποδεκτή και στη Συνεδρία Της της 14.01.1977 ενέκρινε τη μετατριπή του σε Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Έκτοτε, λειτουργεί αδιαλείπτως με Εφημερίους αποσπώμενους από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε συννενόηση με τον Μητροπολίτη Σύρου.

Στο παρακείμενο του Μετοχίου οικόπεδο, ο αοίδιμος Δωρόθεος Α΄, σε μια εκδήλωση της πατρικής του προς τη σπουδάζουσα νεολαία  μέριμνας, αφού το 1972, με δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως ανήγειρε Μαθητικό Οικοτροφείο στην Ερμούπολη της Σύρου, το οποίο φιλοξένησε εκατοντάδες παιδιά από τα νησιά των Κυκλάδων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές του νησιού,  ανήγειρε εξαώροφη «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΥΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ», όπως ο ίδιος την εξονόμασε, με την υπ’ αριθμ. 2004/90 Άδεια της Πολεοδομίας Αθηνών, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε σε 4 χρόνια, με την καθοριστική και ανιδιοτελή συμβολή των Μυκονίων Μηχανικών Παν. Παπαοικονόμου και Νικ. Χανιώτη.

Τα Εγκαίνια της Εστίας, ο Κανονισμός της οποίας δημοσιεύθηκε  στο υπ’ αριθμ. 240/05.04.1994 ΦΕΚ (τ. Β΄), τελέσθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 1994, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου και Ταμιάθεως κ. Ιωακείμ, και των αοιδίμων Μητροπολιτών Γέροντος Εφέσου κ. Χρυσοστόμου και Νέας Σμύρνης Αγαθαγγέλου.

Την Εστία διηύθυνε από το 1994 έως το 2002 την Εστία διηύθυνε ο νυν Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και από το 2002 έως και σήμερα ο Ιεροκήρυξ  Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της, που συμπληρώθηκαν χθες (24.01.1994—24.01.2014)  η «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΥΡΟΥ» στην Αθήνα φιλοξένησε, προσφέροντας ασφάλεια, αγάπη και στοργή εκατοντάδες σπουδαστές και φοιτητές από τις Κυκλάδες, την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, συχνά με ελάχιστη ή μηδενική οικονομική τους επιβάρυνση.    

Εσχάτως, με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Αρχιμ. Μελετίου Ζαχαρόπουλου και των συνεργατών του ανακαινίστηκαν και εξωραῒστηκαν το ισόγειο. Ο 1ος, 2ος και 6ος όροφος, με προοπτική μελλοντικής ανακαινίσεως και των λοιπών ορόφων.

Τα τελευταία 4 χρόνια σημειώθηκε ουσιαστική τομή στη λειτουργία της, καθώς ύστερα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ φιλοξενούνται και φοιτήτριες, γεγονός, το οποίο στην αρχή προκάλεσε προβληματισμό, αλλά που στη συνέχεια, απέδειξε ότι όταν υπάρχει καλή θέληση και αγαθή διάθεση όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αναδεικνύοντας τη ΕΣΤΙΑ σε υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης και λειτουργίας, υλοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το όραμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Δωροθέου Α΄(Στέκα).

1
1
1Ετικέτες