Κυδωνίας Δαμασκηνός: Να μετανοούμε αληθινά κι όχι για τα μάτια του κόσμου(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε η Ιερά Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνός παρουσία πλήθους κόσμου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πραγματική μετάνοια που μας διδάσκει με έντονο υμνολογικό ύφος η χθεσινή ημέρα. Μία μετάνοια ψυχής, μία μετάνοια καρδιάς.

Η μετάνοια της αμαρτωλής γυναικός ήταν πραγματική και ανυπόκριτος. Όλοι κάνουμε αμαρτίες, όμως το σημαντικό στην πίστη μας, είναι να μην επαναλαμβάνουμε και να ζητούμε συγχώρεση από το Θεό. Μετάνοια αληθινή, που να εκπηγάζει από μέσα μας και όχι φαινομενική για τα μάτια του κόσμου.

Η αληθινή μετάνοια μας λυτρώνει από τις κηλίδες της αμαρτίας, αφαιρεί από την λέξη αμαρτία το στερητικό (-α) και μετουσιώνει τη ζωή μας σε μία μαρτυρία Κυρίου.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χανίων τέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης.

 

Ευτυχώς που θα μας κρίνει ο Θεός ανέφερε στο κήρυγμα του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος. Ο Θεός είναι Θεός αγάπης, ελέους, και φιλανθρωπίας. Γι΄αυτό έχουμε και στην εκκλησία μας εορτάζοντες και εορτάζουσες πρώην αμαρτωλούς και αμαρτωλές.

Είδαμε την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Χριστός να σώζει ένα Τελώνη, με μία φράση ο Θεός ιλάσθητι μοι τω αμαρτωλώ. 

Είδαμε ο Κύριος μας να μη δέχεται ένα Φαρισαίο που ήταν ηθικότατος και τιμιώτατος. Είδαμε την επομένη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Ασώτου, να σώζει ο φιλάνθρωπος και παντελεήμων Θεός, ένα πρώην Άσωτο και να αφήνει να ζει την κόλαση του μίσους και της απόρριψης τον σκληρόκαρδο μεγάλο αδελφό. Βλέπουμε και σήμερα, ο Κύριος μας να αγκαλιάζει μία πρώην πόρνη, η οποία έκλαψε πικρώς για τις αμαρτίες τις. Και σε εκείνη χαρίστηκε ο παράδεισος, ενώ ο Ιούδας με την ατιμιώτητα της προδοσίας του κέρδισε την αιώνια κόλαση.

 

Όποιος δεν δίνει συγνώμη και δεν συγχωρεί βιώνει την κόλαση του. Ο Θεός σέβεται κάθε πρόσωπο, τιμά όλους, δέχεται όλους, θέλει την σωτηρία όλων. Στο πρόσωπο της πόρνης αμαρτωλής εορτάζουν και ελπίζουν όλοι oι αμαρτωλοί μετανοιωμένοι, όλοι οι αγωνιζόμενοι.

Παραδείγματα που μας δείχνουν πως θα κερδίσουμε την βασιλεία των ουρανών ή πως θα καταδικάσουμε την ψυχή μας στην σκοτεινή κόλαση…

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια η χορωδία της Ευαγγελιστρίας και τα μέλη αυτής υπό την καθοδήγηση του χοράρχου κ. Ιωάννου Περάκη απέδωσε μέ κατανυκτικό ύφος το υπέροχο τροπάριο της μοναχής και υμνογράφου Κασσιανής που περιγράφει την πραγματική μετάνοια της αμαρτωλής γυναικός.
 Ετικέτες