Κουρά μοναχού από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως, ετελέσθη το απόγευμα της Δευτέρας 19 του μηνός Μαΐου ε.έ., εις την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η εις Μοναχόν Κουρά του Ιωάννη Μαυρίδη, οποίος και έλαβε το μοναχικό όνομα Χριστοφόρος.

 Κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της Μοναχικής Κουράς παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, πολλοί πατέρες της Ιεράς Μονής, οι οικείοι του νέου μοναχού καθώς και πολλοί φίλοι και συμφοιτητές του, εκ της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης της οποίας τυγχάνει Ιεροσπουδαστής.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξήγησε τους δύο λόγους για τους οποίους έδωσε στον καρέντα Μοναχό Χριστοφόρο το συγκεκριμένο όνομα. Υπογραμμίζοντας ότι πρώτον είναι προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρος Χριστοφόρου, ο οποίος θα πρέπει να μας θυμίζει ότι συνεχώς στην ζωή μας, στις πράξεις μας και στην καθημερινότητα μας θα πρέπει να φέρουμε τον Χριστό και ταυτόχρονα να Τον Ομολογούμε, και κατά δεύτερον προς τιμήν του λόγιου μοναχού και Υμνογράφου της Αγίας μας Εκκλησίας, Χριστοφόρου του Προδρομίτου, ο οποίος έζησε και ασκήτευσε εις την Μονή του Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, συγγράφοντας μεταξύ των άλλων Ιερών Ακολουθιών και την πρώτη ακολουθία προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, χειρόγραφό της οποίας ευρίσκεται εις το Βυζαντινό και Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως μας.

Εν συνεχείας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος απευθύνοντας πατρικές νουθεσίες στον π. Χριστοφόρο, εξήρε την αξία της μοναχικής πολιτείας υπογραμμίζοντας ότι η ζωή του μοναχού είναι μια υπέρβαση. Είναι πρωτίστως μια θυσία και εν συνεχεία μια πνευματική καρποφορία. Ο αληθινός μονάχος κατορθώνει να εγκαταλείψει την φθορά και να συσταυρωθεί με τον Ιησού Χριστό κάνοντας καθημερινή πράξη αυτό που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος «Χριστῷ συνεσταύρωμαι·ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός.» (Γαλ. β΄ 19-20), βιώνοντας ταυτόχρονα αυτή την εν Χριστώ πραγματικότητα και καταφέρνοντας να κερδίσει τα αγαθά του παρόντος βίου αλλά και της μελλούσης Βασιλείας των Ουρανών.
Ενώ κατέληξε ευχόμενος στον π. Χριστοφόρο να ζει πάντα με γενναίο φρόνιμα συνδέοντας κάθε πράξη και κάθε σκέψη του με την προοπτική της αιωνίου ζωής που μας χαρίζει με την αγάπη Του ο Ιησούς Χριστός ο Οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».


 Ετικέτες