Κονίτσης Ανδρέας: «Χρέος μας για τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες…»

Loading...


«Σε αντίθεση με το υποτονικό κλίμα της εποχής μας, να διαδηλώσουμε ειρηνικά το χρέος και το καθήκον μας για τους συνέλληνες αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες».

Το μήνυμα αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας με αφορμή την Επέτειο από την Αυτονομία της Βορείας Ηπείρου.

Την προσεχή Κυριακή 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο ακριτικό Δελβινάκι όπου ομιλητής θα είναι ο Μητροπολίτης Ανδρέας.

Διαβάστε τι αναφέρει στην εγκύκλιό του:

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

-Α-

Ο Φεβρουάριος και ο Μάιος μας γυρίζουν εκατόν δύο (102) χρόνια πίσω. Και μας φέρνουν στο έτος 1914, στην ταραγμένη αλλά και δοξασμένη εκείνη εποχή, που οι μεν «Μεγάλες Δυνάμεις» βυσσοδομούσαν εναντίον της ενιαίας Ηπείρου, οι δε Βορειοηπειρώτες εκήρυτταν την επανάσταση εναντίον των άνομων σχεδίων, κυρίως της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας, οι οποίες είχαν αυθαίρετα προσαρτήσει την Βόρειο Ήπειρο στο νεοσύστατο κρατίδιο της Αλβανίας.

Με μια δραματική και συγκλονιστική προκήρυξή τους ετόνιζαν, ότι δεν ήταν δυνατόν α περιπέσουν από την τυραννία των Τούρκων στην σκλαβιά των Αλβανών, όπως ήθελαν εκείνοι που διαφέντευαν τις τύχες των λαών. Και γι’ αυτό, ξεκινούσαν την επανάστασή τους από το Αργυρόκαστρο, στις 17 Φεβρουαρίου 1914, η οποία έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Αυτονομιακός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου». Νικηφόρος ο Αγώνας εκείνος, είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας», στις 17 Μαΐου 1914, το οποίο προέβλεπε ευρύτατη Αυτονομία στους Βορειοηπειρώτες.

-Β-

Αυτό το Πρωτόκολλο οι μόνοι που δεν το υπέγραψαν, διότι δεν το δέχτηκαν, ήταν οι Χειμαρριώτες και ο γενναίος και αδάμαστος αρχηγός τους Σπυρομήλιος. Ένωση με την Ελλάδα, και μόνο ένωση, ήταν το σύνθημά τους και η επιθυμία τους. Από τότε, πέρασε ένας αιώνας και πλέον. Εκατό χρόνια και δύο ακόμη, χρόνια δραματικά για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του απάνθρωπου κομμουνιστικού καθεστώτος. Από το 1945 μέχρι το 1990-91, που γκρεμίστηκαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και μαζί τους η κομμουνιστική τυραννία, οι Βορειοηπειρώτες τράβηξαν τα πάνδεινα, και μάλιστα στις φοβερές φυλακές και στις εξορίες, ενώ σε πολλές ελληνικές περιοχές απαγορευόταν να μιλούν οι Έλληνες την μητρική τους γλώσσα.

-Γ-

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, «ζούν και βασιλεύουν», και στην Αλβανία και στην Ελλάδα, όσοι είχαν προδώσει την καταγωγή τους και είχαν συνεργαστή αναίσχυντα με το ανθελληνικό αλβανικό καθεστώς. Αντίθετα, οι Βορειοηπειρώτες στερούνται και αυτή την πενιχρή σύνταξη του Ο.Γ.Α. από την «στοργική» μητέρα τους, την Ελλάδα.
Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κανείς : Τι πρόσφερε η Αυτονομία, την οποία ποτέ δεν την υπολόγισε η Αλβανία ; Μάλλον είχαν δίκηο οι Χειμαρριώτες που δεν την αποδέχτηκαν, γιατί, πραγματικά οι «μεσοβέζικες» καταστάσεις, κατά κανόνα, δεν έχουν καλά αποτελέσματα…

-Δ-

Είναι, όμως, καιρός τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, δεν πρέπει να συνεχιστή. Η ακριτική Μητρόπολή μας, πιστή στις υποθήκες του ανυποχώρητου αγωνιστή Ιεράρχη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, οργανώνει και φέτος τις σχετικές εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, στο ηρωικό Δελβινάκι.

Έτσι, την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016, το πρωΐ, θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των πρωταγωνιστών και των θυσιασθέντων στον επικό αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, στην συνέχεια δε θα επακολουθήσουν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις. Επίκεντρο θα είναι η ομιλία του Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, σχετικά με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο και τι πρέπει να γίνη.

Καθήκον όλων είναι η συμμετοχή μας στην ιερή αυτή προσπάθεια. Σε αντίθεση με το υποτονικό κλίμα της εποχής μας, να διαδηλώσουμε ειρηνικά το χρέος και το καθήκον μας για τους συνέλληνες αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες.

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

ΑΝΔΡΕΑΣ