ΚΒ΄Παύλεια: «Πτυχές της αρχαίας ιστορίας του Ρουμλουκιού» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Παρασκευή 24 Ιουνίου το απόγευμα διοργανώθηκε, από την Αρχιερατική Περιφέρεια Αλεξανδρείας, στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας και στο πλαίσιο των ΚΒ΄Παυλείων Ημερίδα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας με θέμα: «Πτυχές της αρχαίας ιστορίας του Ρουμλουκιού».

 

Την ημερίδα παρουσίασε ο αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και αν. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Καθήκοντα Προέδρου της Συνεδρίας ανέλαβε η κ. Παναγιώτα Παπαδήμου, εκπαιδευτικός, κριτικός και σύμβουλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Εισηγητές ήταν α) ο κ. Ιωάννης Μοσχόπουλος, νομικός και ιστορικός ερευνητής με θέμα: «Η πεδιάδα του Αλιάκμονα από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι την έλευση του Αποστόλου Παύλου», β) ο κ. Δημήτριος Πανταζόπουλος, θεολόγος και δημοσιογράφος με θέμα: «Αρχαιοελληνικά έθιμα που επιβίωσαν στη Ρουμλουκιώτικη παράδοση» και γ) ο κ. Γρηγόριος Γιοβανόπουλος εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής με θέμα: «Εις τον μεν πατέρα οφείλω το ζην, εις δε τον διδάσκαλόν μου οφείλω το εύ ζην. Φίλιππος και Αριστοτέλης δύο μεγάλες προσωπικότητες του τόπου μας».

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων έγιναν ερωτήσεις από το κοινό και οι εργασίες της Ημερίδας έκλεισαν με την παρουσίαση του τόμου πρακτικών της προηγούμενης ημερίδας τοπικής ιστορίας και λαογραφίας που είχε ως θέμα: «από τον Ρουμλουκιώτικο πολιτισμό» και τις σχετικές απονομές των αναμνηστικών των ΚΒ΄ Παυλείων από τον Σεβασμιώτατο στους συντελεστές της επιτυχημένης Ημερίδας.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου

Η συμπλήρωση 2400 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνος φιλοσόφου Αριστοτέλη και η αφιέρωση σ᾽ αυτόν του έτους 2016 από την Unesco υπήρξε και για την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας η αφορμή να τιμήσει τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα που έζησε και έδρασε στην περιοχή μας, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορία της παγκοσμίου διανοήσεως.

Με την ευκαιρία αυτή αφιερώσαμε τα φετινά ΚΒ´ Παύλεια στη σχέση του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, του αποστόλου των Εθνών που με το πέρασμα και το κήρυγμά του από τη Μακεδονία και την Ημαθία άλλαξε τη ροή της ιστορίας της, και των φιλοσόφων.

Από το πρόγραμμα των ΚΒ´ Παυλείων δεν θα μπορούσε να λείπει η σημερινή Ημερίδα που έχει θέμα «Πτυχές της αρχαίας ιστορίας του Ρουμλουκιού». Τις πτυχές αυτές θα ξεδιπλώσουν απόψε οι τρεις εισηγητές μας, που με ζήλο και επιμονή εντρυφούν στην ιστορία αυτού του τόπου και συλλέγουν με πολλή αγάπη τα ψήγματα του χρυσού που ανακαλύπτουν. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτά τα ψήγματα δεν τα κρατούν για τον εαυτό τους αλλά τα προσφέρουν σε όλους μας κάθε χρόνο, ή μάλλον τα προσθέτουν στο μεγάλο ψηφιδωτό της ιστορίας αυτού του τόπου, της ιστορίας του Ρουμλουκιού, το οποίο χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται και γίνεται πιο φωτεινό, πιο λαμπρό, πιο σπουδαίο.

Οι αποψινές ανακοινώσεις θα μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο για να μας δώσουν μια εικόνα της περιοχής του Ρουμλουκιού από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι την εποχή του αποστόλου Παύλου, και για να αναδείξουν τα στοιχεία της εποχής που επιβίωσαν μέχρι τις ημέρες μας, και βεβαίως τις μεγάλες εκείνες προσωπικότητες, τον Φίλιππο και τον Αριστοτέλη, στις οποίες δεν όφειλε μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος το ζην και το ευ ζην αλλά και εμείς σήμερα, 2400 χρόνια αργότερα.

Με αυτές τις σκέψεις ευχαριστώ και συγχαίρω τους εισηγητές, που θα μας κάνουν κοινωνούς των μελετών τους και των κόπων τους, και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της Ημερίδος, και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της.

 

 tilegrafima.gr