Ιερές ακολουθίες στα παλιά Μοναστήρια της Λευκάδας

Loading...


Η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος διατηρεί αμείωτο πάντοτε το ενδιαφέρον για τις παλαίφατες, διαλελυμένες και ερειπωμένες σήμερα, Ιερές Μονές του νησιού μας. Περισσότερα από δέκα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, μοναστήρια υπάρχουν στην ενδοχώρα της Λευκάδος.

Προέχει, βεβαίως, να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη τους στη συλλογική συνείδηση όλων μας, των τοπικών κοινωνιών μας, και να ενθαρρυνθούν οι πιστοί, Λευκάδιοι και μη, να τα επισκέπτονται ως χώρους προσευχής και ασκήσεως, αλλά και ως μνημεία ιστορικά και εστίες αξιόλογης κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς στον τόπο μας.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά προγραμματίστηκε τέλεση ιερών ακολουθιών στα περισσότερα από αυτά στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, προκειμένου ννα δοθεί η ευκαιρία στους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, στους αποδήμους αδελφούς μας και στους επισκέπτες μας να αναπέμψουμε θυμίαμα προσευχής και ευγνωμοσύνης προς τον Ύψιστο από τους ταλαιπωρημένους τοίχους των Καθολικών τους.

Ήδη φαίνονται οι πρώτοι καρποί αυτής της εναγώνιας προσπάθειάς :

-Επαναλειτούργησε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι και εκάρη ήδη ο πρώτος μοναχός. Εγκρίθηκε ολοκληρωμένη μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και νέων χρήσεων των κελλιών της Μονής.
-Επαναλειτουργεί η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Ιρά, έχει εγκατασταθεί από έτους τριμελής γυναικεία μοναστική αδελφότητα ήδη και έχουν αρχίσει εντατικές οικοδομικές εργασίες.
-Αποκαταστάθηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στον Πισά Μαραντοχωρίου.
-Αποκαταστάθηκε ο ναός του ιερού μονυδρίου του Αγίου Νικολάου στο Νικολή.
-Συντάχθηκε και εγκρίθηκε μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και νέων χρήσεων της Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου στους Κάρους Αλεξάνδρου.
-Εκπονούνται ολοένα οι απαιτούμενες μελέτες για τις Ιερές Μονές Παναγίας Οδηγητρίας στην Απόλπαινα και Ασωμάτου Μιχαήλ στη Βαυκερή.

Και, συν Θεώ, έπεται η συνέχεια!

Σε ανακοίνωσή της λοιπόν η Μητρόπολη προσκαλεί όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς, όλους τους φίλους των Ιερών Μονών και της μαρτυρικής Ιστορίας και Παράδοσης του τόπου , να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, βάσει του συνημμένου προγράμματος, ενισχύοντας με την παρουσία τους τον αγώνα να διασωθούν, να αναστηλωθούν και να ξαναζωντανέψουν τα ιερά αυτά σκηνώματα της Πίστης μας.
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μ.μ.: Εςπερινόσ

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 07.00 μμ.: Εςπερινόσ

 

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

Δευτέρα, 4 Αυγουστου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 06.30 μ.μ.: Εσπερινόσ και Ιερά

Παράκλησις

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 06.30 μ.μ.: Εςπερινόσ και Ιερά Παράκλησις

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Δευτέρα, 18 Αυγουστου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 06.30 μ.μ.: Εςπερινόσ

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 – ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 06.30 μ.μ.: Εςπερινόσ

Οι λειτουργίες θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο και τον ΟκτώβριοΕτικέτες