Η Χίος τίμησε τον Άγιο της μαστίχας(ΒΙΝΤΕΟ &ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την παρουσία πλήθους πιστών, ιερέων, μαθητών σχολείων, καθώς και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονος, προς τιμήν του πολιούχου της Χίου Αγίου Ισιδώρου.

Η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου ξεκίνησε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, πέρασε από την παραλία, την πλατεία Βουνακίου, την Απλωταριά και κατέληξε εκεί από όπου ξεκίνησε. Καθόλη τη διάρκεια άγημα της 96 ΑΔΤΕ «Χίος» απένειμε τιμές ενώ τα ιερά λείψανα συνόδευε αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λέων Αλλάτιος».

Ο Άγιος προστάτης του νησιού της μαστίχας

Το ένδοξο μαρτύριο του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου συνδέεται σύμφωνα με τη χιακή λαϊκή παράδοση με το πολύτιμο και αρωματικό προϊόν της μαστίχας, αφού οι άγριοι σχίνοι, οι οποίοι φύονταν στο νότιο τμήμα του νησιού, αγιάσθηκαν από το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού αθλητού της πίστεως και από τότε άρχισαν να δακρύζουν.

Τα δάκρυα του «Αγίου Ισιδώρου», όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο χιακός λαός, αποτελούν τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο προνόμιο και αναπόσπαστο στοιχείο της χιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ήδη από την εποχή του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του μαστιχόδενδρου και χάρη στο πολύτιμο προϊόν της μαστίχας, το οποίο μέχρι σήμερα παράγεται στα εικοσιτέσσερα χωριά της νότιας Χίου, που αποκαλούνται Μαστιχοχώρια, οφειλόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων του νησιού. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες