Η Σχολή Γονέων της Μητρ. Κορίνθου για τον Σχολικό εκφοβισμό

Loading...


Το Σάββατο 31η Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στην Κροκίδειο Αίθουσα, η 10η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.

Ο ομιλητής κ. Ηλίας Γεραρής, Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό στην  Θεολογία και μετεκπαίδευση στις Παιδαγωγικές Επιστήμες, ανέπτυξε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: »Σχολικός εκφοβισμός, το σύγχρονο  κοινωνικό άγος». 

Οι γνώσεις και η εμπειρία, που έχει αποκομίσει από την πολύχρονη προσφορά του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον βοήθησαν να ορίσει επακριβώς την έννοια του σχολικού εκφοβισμού. Το φαινόμενο καταγράφηκε αρχικά την δεκαετία του 70 με τον παγκόσμιο όρο »school bullying» για να συνεχίσει έως τις μέρες μας ραγδαία αναπτυσσόμενο, ώστε να αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς, η οποία υφίσταται από την γέννηση του ανθρώπου, και αναφέρεται συγκεκριμένα στην βία μεταξύ των παιδιών.

Ο διακεκριμένος εισηγητής αναφέρθηκε επίσης στα εμπλεκόμενα μέρη (παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικοί) και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό «προφίλ» καθενός χωριστά, με την δέουσα επισήμανση στον ιδιαίτερο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, τα οποία βιώνουν θυμό, ενοχή, ντροπή, μοναξιά και φόβο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γονείς, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα και εικόνες για τα παιδιά τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργούν τέτοιο κλίμα, ώστε να μην καλύπτονται παραβατικές συμπεριφορές, παρατηρώντας προσεκτικά τι συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών τους και δίδοντας τις κατάλληλες συμβουλές και διεξόδους.

Εν συνεχεία, ο υπεύθυνος της Σχολής και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος ευχαρίστησε τον ομιλητή  εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.  Στον εποικοδομητικό διάλογο, που έκλεισε την συνάντηση, ο κ. Γεραρής κατέληξε λέγοντας πως καλλιεργώντας την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους αρνητικά φαινόμενα μέσω της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής και Κατήχησης, που προσφέρει η Εκκλησία μας.
 Ετικέτες