Η Πρώτη Ανάσταση στον βυζαντινό ιερό Ναό Χριστού Βέροιας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον βυζαντινό ιερό Ναό Χριστού Βεροίας με τις περίφημες τοιχογραφίες του Καλλιέργη.

Η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Πάσχα

«Δράμετε και τω κόσμω κηρύξατε ως ηγέρθη ο Κύριος».

Η φωνή του αγγέλου ηχεί και πάλι απόψε μεταδίδοντας σε όλους μας το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Ακούμε και εμείς τη φωνή του να απευθύνει το χαρμόσυνο άγγελμα και σε μας, που σαν τις Μυροφόρες γυναίκες και σαν τους μαθητές και αποστόλους του, ήρθαμε για να του προσφέρουμε τα μύρα της αγάπης μας.

«Δράμετε και τω κόσμω κηρύξατε ως ηγέρθη ο Κύριος».

Η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός. Η νέκρωση του θανάτου είναι πραγματικότητα. Η σωτηρία και η λύτρωση του ανθρωπίνου γένους είναι η νέα αλήθεια που κυριαρχεί στον κόσμο. Και όπως όλα τα μεγάλα και σπουδαία γεγονότα ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα ζήσει και να τα πανηγυρίσει παρά μόνο κοινοποιώντας τα και σε άλλους, όσο το δυνατό περισσότερους, ανθρώπους· γι᾽ αυτό και ο άγγελος απευθύνει και σε μας την προτροπή: «Δράμετε και τω κόσμω κηρύξατε ως ηγέρθη ο Κύριος.

Κανείς δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος απέναντι στο κοσμοϊστορικό γεγονός της Αναστάσεως του Σωτήρος. Όσοι δεν θέλουν να το πιστεύσουν, όσοι αρνούνται να δουν το κενό μνημείο και να δεχθούν το μήνυμα του αγγέλου, αυτοί «εκλείπουν ωσεί καπνός», εξαφανίζονται και απομακρύνονται σαν τους στρατιώτες που φύλασσαν τον τάφο του Χριστού, αλλά δεν θέλησαν να πιστεύσουν ότι εξήλθε του τάφου αναστημένος.

Όσοι δεν θέλουν να πιστεύσουν ότι η Ανάσταση του Χριστού ανέτρεψε τα δεδομένα της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους· όσοι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ο θάνατος του Χριστού νίκησε οριστικά τον θάνατο που είχε εισέλθει δια της αμαρτίας στον κόσμο και είχε καταστήσει υπόδουλό του τον άνθρωπο, δεν αντέχουν τη χαρά. Δεν μπορούν να αισθανθούν την αγαλλίαση. Δεν μπορούν να νιώσουν το φως του εκ τάφου Αναστάντος Κυρίου να πληροί τη ψυχή τους και τη ζωή τους.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι, οι οποίοι σαν τους μαθητές του Χριστού, και τις μυροφόρες, σαν τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ανά τους αιώνες πίστευσαν στο θαύμα της Αναστάσεως, που δεν αναζητούν άλλες αποδείξεις, που δεν δυσπιστούν στο γεγονός, αλλά με ανοικτή καρδιά το αποδέχονται και το ζουν.

Είμαστε όλοι εμείς, αδελφοί μου, που αυτή την ώρα «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον». Είμαστε όλοι εμείς που ακούμε απόψε την προτροπή του αγγέλου προς τις μαθήτριες του Κυρίου: «δράμετε και τω κόσμω κηρύξατε ως ηγέρθη ο Κύριος».

Εμείς δεν αποχωρούμε απογοητευμένοι από το κενό μνημείο. Δεν αποχωρούμε κατησχυμμένοι, γιατί η Ανάσταση του Χριστού ματαίωσε τα σχέδιά μας η ακύρωσε την υπόστασή μας. Ο δικός μας προορισμός προσδιορίζεται από τον λόγο του αγγέλου: «δράμετε και τω κόσμω κηρύξατε ως ηγέρθη ο Κύριος». Αποστολή μας είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα της Αναστάσεως, να μεταφέρουμε το φως του Αναστάντος Κυρίου στον κόσμο.

Γιατί το αναστάσιμο μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο σε ορισμένους, δεν απευθύνεται μόνο σε λίγους. Απευθύνεται και αφορά κάθε άνθρωπο. Το αναστάσιμο μήνυμα είναι αυτό που περιμένει ο σύγχρονος άνθρωπος, που αντιμετωπίζει τον φόβο και την αγωνία για το αύριο· που αντιμετωπίζει την απογοήτευση και την απαισιοδοξία για όσα συμβαίνουν γύρω μας· που αντιμετωπίζει το σκότος της αμφιβολίας και της απιστίας, τη ψυχρότητα ενός κόσμου από τον οποίο λείπει η αγάπη, η αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τον πλησίον.

Το αναστάσιμο μήνυμα είναι αυτό που αναγεννά τον άνθρωπο και του χαρίζει ελπίδα και προοπτική, που του χαρίζει φως ανέσπερο στη ζωή του και πλημμυρίζει τη ψυχή του με τη χαρά της Αναστάσεως.

Ας σπεύσουμε, λοιπόν, αδελφοί μου, να γίνουμε και εμείς αγγελιοφόροι του χαρμοσύνου μηνύματος της Αναστάσεως μαζί με τους αποστόλους του και τις μυροφόρες γυναίκες για να το αισθανθούμε ακόμη ισχυρότερο να γεμίζει τη ψυχή μας και τη ζωή μας.

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον ευχέτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων