Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τον Προφήτη Ηλία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Θεσσαλονίκη και η τοπική Εκκλησία πανηγύρισε και εφέτος την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλία του Θεσβίτου, στους δύο ιερούς ενοριακούς Ναούς της αγιοτόκου πόλεώς μας, που είναι αφιερωμένοι προς τιμη του.

Το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, στον βυζαντινό ιερό Ναό της πόλεώς ετελέσθη ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπεριν ος, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος ωμίλησε καταλλήλως και αναφέρθηκε με επιγραμματικό τρόπο στο βίο και στο έργο του μεγάλου αυτού Προφήτη, ενώ στον ιερό Ναό της περιοχής της Πυλαίας, επίσης ετελέσθη ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου & αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος ανεφέρθη στον εορταζόμενο άγιο.

Την Κυριακή 20 Ιουλίου, το πρωί, στον ιερό Ναό της Πυλαίας ετελέσθησαν ο Όρθρος και το αρχιερατικό Συλλείτουργο, από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο, με την συμμετοχή πολλών κληρικών, ενώ παρευρέθησαν οι αρχές του τόπου και πλήθος λαού. Κατά το κήρυγμά του, ο κ. Άνθιμος ανεφέρθη στο θαύμα του παραλυτικού και στη δύναμη που έχει ο Χριστός εναντίον του κακού που προσπαθεί να μας αποσπάση από την οδό της αληθείας και της σωτηριας

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος, απένειμε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου στον π. Παντελεήμονα και το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αλέξανδρο, που είναι εφημέριοι του Ναού. Τούς βυζαντινούς υμνους έψαλαν με τρόπο άριστο και με μοναδική καλλιτεχνική εκτέλεση οι πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του ιερού Ναού, υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χριστοδούλου και των συνεργατών του νέων ιεροψαλτών.

Επίσης έγιναν και τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του συσσιτίου, που υπάρχει στην ενορία, και που αποτελεί μία από τις σημαντικές προσπάθειες της εκκλησίας μας στην περιοχή της Πυλαίας για την ανακούφιση και στήριξη των απόρων.

Αντιστοίχως, το πρωί της Κυριακής, στον ιερό βυζαντινό Ναό της πόλεως, ετελέσθη πανηγυρικό ιερατικό συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε και εκήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοσύγκελλος της ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολ. αρχιμ. π. Στέφανος Τόλιος.

 Ετικέτες