Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού(ΦΩΤΟ)

Loading...


Το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον Κολωνό Αθηνών η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά που μετέφερε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και Ηγούμενο της Σουμελά αρχιμ Αθηναγόρα Μπίρδα καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και δύο ακόμη μέλη του Ιερού Πρισκυνήματος.

Την Εικόνα υποδέθηκαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Μαραθώνος κ. Μελίτων καθώς επίσης κληρικοόι και μεγάλος αριθμός πιστών.

Ύστερα παό σύντομη λιτανευτική πομπή η ιερά εικόνα τέθηκε σε προσκύνηση των πιστών και θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και το προσεχές Σάββατο. Ακολούθησε εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Τον σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο προϊστάμενος της ενορίας αρχιμ. Κλήμης Φιλίππου ενώ στην αντιφώνησή του ο σεβασμιώτατος τόνισε:

Με πολλή συγκίνηση ευρισκό­με­θα σήμερα εδώ, η ελαχιστότης μου, ο Καθηγούμενος της Παναγίας Σουμελά αρχιμ. Αθηναγόρας, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και δύο μέλη του Συμβουλίου, στον ιερό ναό των αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισα­ποστόλων Κωνσταντίνου και Ελέ­νης, στην παλαιά και ιστορική αυτή περιοχή των Αθηνών, μετα­φέροντας κατόπιν ευγενούς παρα­κλήσεως του ιερατικώς προιστα­μένου της ενορίας σας, του πανο­σιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Κλήμη Φιλίππου, και αδείας του Μα­καριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθη­νων και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τη θαυματουργό εικό­να της Παναγίας της Σουμελά, το θη­σαύρισμα και το κλέος του Πον­τιακού Ελληνισμού.

Η ιστορική αυτή και χαριτό­βρυ­τη εικόνα της Παναγίας μας, έργο κατά την παράδοση του χρωστή­ρος του ευαγγελιστού Λουκά, που φυλάσσεται ως κειμήλιο ιερό και πολύτιμο θησαύρισμα στο νέο κα­τοι­κητήριό της, στο Ιερό Προ­σκυ­νημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, σπανίως εξέρχε­ται του ιερού τεμένους της. Όμως ει­ναι τόσο μεγάλη η ευλάβεια και το­­σο βαθειά η αγάπη του π. Κλη­με­­ντος προς την Υπεραγία Θεο­τόκο, είναι τόση απέραντη η αγά­πη και η πατρική μέριμνά του προς το ευσεβές πλήρωμα αυτής της ενορίας, την οποία θεοφιλώς ποιμαίνει επί πολλά έτη, ώστε επι­τυγχάνει και τα ακατόρθωτα· ώστε κάνει και αποφάσεις να μετα­βαλ­λονται και περιορισμοί να αίρον­ται και προγράμματα να αλλά­ζουν.

Καί ιδού η ιερά και θαυμα­τουρ­γος εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε στην πόλη σας, ήρθε στην ενορία σας, ήρθε για να μεταφέρει σε όλους τους ευσεβείς προσκυ­νη­τες και αφοσιωμένους λάτρεις της την ευλογία και τη χάρη του ου­ρανού· ήρθε για να προσφέρει σε όλους σας τη μητρική στοργή και αγάπη της· ήρθε για να γίνει η πα­ρη­γορία και η καταφυγή όλων ο­σων θλίβονται και πονούν· ήρθε για να ακούσει ως φιλόστοργη μη­τε­ρα τα αιτήματα των καρδιών της και να τα μεταφέρει στον Υιό και Θεό της.

Ήρθε η χαριτόβρυτος και ιστο­ρι­κη εικόνα της Παναγίας Σουμελά και πάλι στον τόπο της, στην Αθή­να, γιατί από εδώ ξεκίνησε πριν από πολλούς αιώνες το με­γα­λο και θαυμαστό ταξίδι της προς Τραπεζούντα του Πόντου.

Αθηνιώτισσα ήταν, αλλά η ίδια επέλεξε να ταξιδεύσει εναέρια από την Αθήνα στις ακτές του Ευξεί­νου Πόντου και να καλέσει κοντά της δύο ευσεβείς Αθηναίους, τους μετέπειτα μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, με την εντολή να οικο­δο­μήσουν στα βουνά της Τραπε­ζού­ντος, στο όρος Μελά, τον παν­σεβάσμιο οίκο της και να αφο­σιω­θούν στην τιμή και τη λατρεία της.

Καί μπορεί να έγινε από τότε η σκέπη και η προστασία και η κατα­φυγή των Ελλήνων του Πον­του· μπορεί να έγινε η φιλόστοργη μη­τε­ρα τους που στάθηκε δίπλα τους σε όλες τις χαρές και τις θλίψεις τους· μπορεί να ήταν αυτή που για αιώνες τους συγκέντρωνε στον πα­νευκλή οίκο της και τους ενί­σχυε στις δύσκολες ώρες του ξερ­ριζωμού και της προσφυγιάς, αλ­λα ποτέ δεν έπαυσε να θυμάται και να μεσιτεύει στον Υιό της και για την πόλη της Αθήνας και τους ευλαβείς κατοίκους της· ποτέ δεν έπαυσε να πρεσβεύει για όσους την σέβονται και την τιμούν σ᾽ αυ­τη την πόλη.

Καί ασφαλώς ικετεύει και ση­με­ρα ιδιαίτερα στον θρόνο της Χάριτος για τον αίτιο της επισκέ­ψεώς της αυτής στην Αθήνα, τον σεβάσμιο και ευλαβή προιστάμενο του ιερού αυτού ναού που φιλο­ξε­νεί την ιερά εικόνα της, τον εκλε­κτο και πολιό διάκονο του Υιού της, τον γλυκύτατο και προσφι­λε­στατο σε όλους μας πνευματικό σας πατέρα, τον π. Κλήμη.

Καί έχουμε όλοι, αδελφοί μου, ανάγκη από τις ικεσίες και τις σι­τείες της Παναγίας μας. Έχουμε όλοι από τη μητρική της φροντίδα και μέριμνα και από τη στοργική προστασία και σκέπη της, τόσο ως άτομα όσο και ως Έθνος, διότι δι­ερ­χόμαστε «εν μέσω παγίδων πολ­λων», και η Παναγία μας είναι η μόνη μετά Θεόν προστασία μας. Καί τείνει πάντοτε ευήκοο ούς στα αιτήματά μας, αρκεί να προστρέ­χουμε σ᾽ Αυτήν, να την τιμούμε και να την ευλαβούμεθα, αλλα και να ρυθμίζουμε τη ζωή μας συμ­φωνα με το θέλημα και τις εν­το­λες του Υιού της. Καί τότε μας προσ­φέρει πλούσια τη χάρη της και την ευλογία της.

Αυτήν εύχομαι από καρδίας να επιδαψιλεύει και στον καθένα σας προσωπικά και στην ενορία σας, και εκφράζω τις θερμότατες ευχα­ριστίες μου για την πρόσκλησή σας, αγαπητέ π. Κλήμη, την εγκά­ρ­δια υποδοχή σας και τους γε­μα­τους αγάπη τιμητικούς για την ελα­χιστότητά μου λόγους σας».

Στο τέλος του εσπερινού ο σεβασμιώτατος τίμησε τον αρχιμ. Κλήμη Φιλίππου με τον χρυσό σταυρό του απ. Παύλου.