Η Εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση στη Μητρόπολη Ιερισσού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Με τη δέουσα τάξη και σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκαν οι Θείες Λειτουργίες στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Ο Μητροπολίτης κ.Θεόκλητος τέλεσε Θείες Λειτουργίες στην Αρναία αλλά και σε άλλες κωμοπόλεις της περιοχής.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολις, ετέλεσε τις Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και της λαμπροφόρου ημέρας της Αναστάσεως του Κυρίου ως ακολούθως:

• Την Κυριακή των Βαΐων, 5η Απριλίου τ.ε., το πρωί, προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων, τιμώντας τον Τίμιο Σταυρό που μετεφέρθη από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

• Την Κυριακή των Βαΐων, 5η Απριλίου τ.ε., το βράδυ στις 7.30 μ.μ., προέστη του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, δηλαδή της Ακολουθίας του πρώτου Νυμφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ιερισσού.

• Την Μεγάλη Δευτέρα, 6η Απριλίου τ.ε., το βράδυ προέστη του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης (Ακολουθία Νυμφίου) στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νέας Μαδύτου.

• Την Μεγάλη Τρίτη, 7η Απριλίου τ.ε., το βράδυ προέστη του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης (Ακολουθία Νυμφίου) στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Ιερισσού.

• Την Μεγάλη Τετάρτη, 8η Απριλίου τ.ε., στις 6 το απόγευμα ετέλεσε την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Κατά τη διάρκεια του Ιερού Μυστηρίου, οι πιστοί της Αρναίας και των γύρω Ενοριών είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, το οποίο θησαυρίζεται στον Μοναστικό Οίκο Παναγίας «Η Χαρά των Θλιβομένων», υπό την πνευματική καθοδήγηση του Παν/του Αρχιμ. π. Ιγνατίου Ριγανά, Γεν. Αρχιερ. Επιτροπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Μεγάλη Πέμπτη, 9η Απριλίου τ.ε., το πρωί και μετά την Ακολουθία του Όρθρου, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

• Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ προέστη της Ακολουθίας των Παθών του Κυρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

• Την Μεγάλη Παρασκευή, 10η Απριλίου τ.ε., το πρωί προέστη της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών και κατόπιν του Εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου (της Αποκαθηλώσεως) στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, όπου και εκήρυξε τον θείο λόγο.

• Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, δηλαδή του Επιταφίου Θρήνου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

• Το Μέγα Σάββατο, 11η Απριλίου τ.ε., το πρωί προέστη του Μεγάλου Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

• Το Μέγα Σάββατο το βράδυ προέστη της Παννυχίδος και της τελετής της Αναστάσεως του Κυρίου μας και κατόπιν – κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα, 12ης Απριλίου τ.ε. – της λαμπροφόρου Θείας Λειτουργίας της Ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

• Την Κυριακή του Πάσχα το εσπέρας και μετά την εναρκτήριο Ακολουθία, η οποία εψάλη στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου, εν πομπή μετά του Ιερού Κλήρου περιβεβλημένου τα αναστάσιμα άμφιά του και του φιλοχρίστου Λαού μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, όπου και προέστη του Εσπερινού της Αγάπης. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ανεγνώσθη η προβλεπομένη από την αγιοπατερική τάξη της Εκκλησίας Ευαγγελική Περικοπή εις δέκα γλώσσας. Ήτοι:

α) Ελληνιστί και Αγγλιστί: υπό του Σεβασμιωτάτου.
β) Λατινιστί: υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γαβριήλ Ρέππα.
γ) Αραβιστί: υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου Ριγανά.
δ) Γαλλιστί: υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Λεοντίου Καρίκα.
ε) Γερμανιστί: υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νήφωνος Καζάνα.
στ) Ρουμανιστί: υπό του Πανοσιωτάτου Ιερομονάχου π. Παισίου Σουλτανικά.
ζ) Ιταλιστί: υπό του Αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνου Αγούλα.
η) Εις ηρωικόν εξάμετρον (ομηρική διάλεκτος): υπό του Αιδεσιμ. π. Αθανασίου Κούκου.
θ) Σλαβορωσσιστί: υπό του Αιδεσιμ. π. Γεωργίου Τρικκαλιώτη.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας και αφού ανεγνώσθη η Πασχάλιος Εγκύκλιος του Μητροπολίτου μας, επραγματοποιήθη λιτανεία της εικόνος της Αναστάσεως του Κυρίου πέριξ του Ιερού Ναού και άπαντες, Ιερός Κλήρος και Λαός, επέστρεψαν στο Μητροπολιτικό κτίριο όπου ο Σεβασμιώτατος εμοίρασε εις όλους το πατροπαράδοτο κόκκινο αυγό.

Να σημειωθή ότι τόσο στις Ιερές Ακολουθίες κατά την Μ. Εβδομάδα, όσο και κατά τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου ο φιλόχριστος Λαός μας προσήλθε ομοθυμαδόν και υπερεπλήρωσε τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές μας, πυκνώνοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους ιερούς χώρους, με επικεφαλής τους Άρχοντες του Τόπου όλων των βαθμίδων.

Ευχόμεθα ο σταυρωθείς και αναστάς Κύριος να μεταγγίζη ζωή και Ανάσταση σε όλους, για να ζήση ο κόσμος και να μεγαλύνεται το Όνομα της Υπερουσίου Τριάδος, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

1604ier.JPG
1604ier1.JPG
1604ier2.JPG
1604ier3.JPG
1604ier4.JPG
1604ier5.jpg
1604ier6.jpg
1604ier7.JPG
1604ier8.JPG
1604ier9.JPG
1604ier10.JPG
1604ier11.JPG
1604ier12.JPG
1604ier13.JPG
1604ier14.JPG
1604ier15.JPG


Ετικέτες