Η βραδιά του «Αληθώς» για την ιεραποστολή στη Νιγηρία

Loading...


Στον κατάμεστο ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε η 7η εκδήλωση του γ΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», το βράδυ της Κυριακής, 16 Φεβρουαρίου 2014. Επικεφαλής του ζακυνθινού κοινού που προσήλθε στη νέα αυτή μορφωτική δράση του Κέντρου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Ροδόπουλος – στέλεχος της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Διευθυντής του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου κ. Ευστάθιος Μπετίνης, πάμπολλοι Κληρικοί  και Επιστήμονες.

Όλοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον προσκεκλημένο ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, διακεκριμένο Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καλό θεολόγο και φίλο της Ζακύνθου.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο Σεβ. κ. Αλέξανδρος, με δύναμη λόγου και επιχειρημάτων ανέπτυξε εμπειρικά και εκ των ένδον το, όχι και τόσο εύκολο, θέμα: «Σαρκώνοντας το Ευαγγέλιο στη Νιγηρία. Πορεία και προκλήσεις για μια ορθόδοξη μαρτυρία σ’ ένα πολυπολιτισμικό και πολυθρησκειακό περιβάλλον».

Μεταξύ πολλών άλλων υπογράμμισε:

«Η ιεραποστολή δεν αποσκοπεί στην ίδρυση του εκκλησιαστικού οργανισμού τυπικά, όπως την Πεντηκοστή, την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας.

Πολύ περισσότερο η ιεραποστολή αναγγέλλει τα έσχατα, μας οδηγεί στην πρόγευση των εσχάτων, στον χώρο γνωριμίας μας με το Άγιο Πνεύμα, στον χώρο συνάντησής μας με τον Χριστό, δηλαδή στην Εκκλησία. 

Ιεραποστολή δηλαδή και εκκλησία ταυτίζονται. Η ιεραποστολή είναι η φύση, η ουσία της Εκκλησίας. Καί η Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία, εάν δεν είναι ιεραποστολική.

Εάν δεν είναι διαρκώς αποστέλλουσα αποστόλους της “πάσει τη κτίσει”.  Η προς τον κόσμο έξοδος της Εκκλησίας δεν αποτελεί κάτι πέρα από τον εαυτό της, αλλά όρο συγκρότησης του εαυτού της.

Το αίτημα και το όραμα των λαών της Αφρικής μας καλεί και μας ενθαρρύνει να υπερβούμε αγκυλώσεις, δισταγμούς και επιφυλακτικότητες που παρουσιάζονται στον Ορθόδοξο χώρο και να αναμειχθούμε ενεργά στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου διακονίας μας.

Τούτο προαπαιτεί ικανή ελευθερία για να υψώσει η Εκκλησία την φωνή εκ μέρους του Ευαγγελίου ακόμα και ενάντια σε πολιτικές δυνάμεις όταν χρειάζεται, λειτουργώντας όχι απλά καταγγελτικά καταστάσεων, πράξεων και νοοτροπιών, αλλά θα έλεγα θετικά, θεραπευτικά, προασπιζόμενη ότι είναι αναγκαίο για την διατήρηση της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και συνύπαρξης των λαών, του κοινοτικού τρόπου έκφρασης και ζωής.

Χρειάζεται ικανή ελευθερία εσωτερική αλλά και εξωτερική, μια αληθινή επανάσταση, ένα σπάσιμο δεσμών με θεσμούς, πρόσωπα, πολιτικές και νοοτροπίες που διατηρούν την βαβυλώνια αιχμαλωσία των λαών, του σώματος του Χριστού, τελικά της ίδιας.

Θέλει ελευθερία και χώρο, που δεν της χαρίζεται αλλά που αποκτάται με αγώνες, για να προστατεύσει τη μνήμη της (που της παρέχει την ταυτότητά της), να λατρεύσει τον Κύριο της ιστορίας και όχι τους “κυρίους” των διαφόρων ιστορικών στιγμών, να συνεχίσει να προσεύχεται, να ελπίζει και να εργάζεται για την φανέρωση της Βασιλείας του Θεού, σε εποχές που οι ζωές μας ελέγχονται με επιτυχία από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χαρά που μας δίδει η παρουσία του Αγίου Νιγηρίας κοντά μας είναι διπλή, αφ’ ενός μεν διότι ένα γνήσιο τέκνο της Εκκλησίας Ελλάδος ευρίσκεται στα ηνία της Ορθόδοξης Νιγηρίας και από την θέση αυτή σπείρει και καλλιεργεί τον λόγο του Θεού στην αφρικανική ήπειρο, εμφυσώντας παράλληλα προς αυτούς το ενδιαφέρον και την αγάπη για την χώρα μας, αφ’ ετέρου δε επειδή ο λίαν αγαπητός αδελφός ιεράρχης τυγχάνει πνευματικό ανάστημα και καρπός της προσευχής του πολυσέβαστου Γέροντος μας Μητροπολίτου Δωδώνης του από Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στάθηκε κοντά του από την αρχή της ιερατικής του διακονίας και συνεχίζει να τον  ενισχύει με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει».

Στη συνέχεια ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, επιβραβεύοντας την ιεραποστολική προσπάθεια του κ. Αλεξάνδρου στη Νιγηρία, αναφέρθηκε στις πολλαπλές δυσκολίες, που παλαιότερα -ιδίοις όμμασι- διαπίστωσε ότι βιώνει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, δίχως ποτέ να εγκαταλείπει την ιεραποστολική διάθεσή του και την ελπίδα του.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η 20μελής Χορωδία Ζακύνθου «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», υπό την διεύθυνση του κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου, απέδωσε αξιάκουστα εκκλησιαστικά μέλη, καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όλους, από τον ομιλητή και τους Χορωδούς, έως όσους προσήλθαν και ενίσχυσαν με την παρουσία τους και αυτή την μορφωτική δραστηριότητα του Κέντρου.Ετικέτες