Η Ακατάφλεκτος Βάτος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Καθιερώθηκε προ ετών στην επαρχία Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  κ. Δαμασκηνού, στις 4 Σεπτεμβρίου, η εορτή της Ακατάφλεκτου Βάτου, συνεορταζομένη με τον τιμώμενο, την ημέρα αυτή, Θεόπτη Προφήτη Μωϋσή.

Η εικόνα της Ακατάφλεκτου Βάτου στο κέντρο της εικονίζει μέσα στην φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο την Παρθένο φέρουσα εν γαστρί το Χριστό και εκατέρωθεν Αυτής τον Θεόπτη Μωυσή, λύνοντας τα υποδήματά του, και τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό, που με τους υπέροχους ύμνους του απέδωσε το γεγονός. Η εικόνα αυτή φυλάσσεται στο Μικρό Δέρειο (το τελευταίο χριστιανικό χωριό προς τα Πομακοχώρια), όπου προ ετών ανηγέρθη, πρόνοια του Σεβασμιωτάτου, το φερώνυμο Παρεκκλήσιο της Ακατάφλεκτου Βάτου, σε ένα ειδυλλιακό λόφο γεμάτο οξιές και άλλα κωνοφόρα δέντρα. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος, ο Σεβασμιώτατος λειτουργεί στο μικρό αυτό Παρεκκλήσιο στις 4 Σεπτεμβρίου και ο λαός του Θεού εκκλησιάζεται υπαιθρίως.

Ερμηνεύοντας ο Σεβασμιώτατος το νόημα της εορτής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η φλογοφόρος και Αειθαλής Ακατάφλεκτος Βάτος, ενώπιον της οποίας ο Προφήτης Μωυσής έλαβε την εντολή του Θεού να οδηγήσει τον Ισραήλ από την τυραννία των Φαραώ στη Γη της Επαγγελίας, προεικονίζει το ιερό πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας, ο Τόκος της οποίας οδήγησε τον λαό του Θεού στο δρόμο της αιώνιας σωτηρίας».

Μετά την Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησε ο Υποδιοικητής της 50ής Ταξιαρχίας και πιστοί από τα γειτονικά χωριά, προσφέρθηκε μικρή δεξίωση στο παρακείμενο αρχονταρίκι του εκκλησιαστικού συγκροτήματος.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια επισκέφθηκε την εκκλησία των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης στην Ρούσσα, επιβλέποντας τις εργασίες επισκευής της στέγης του Ναού και τον Αστυνομικό Σταθμό Μικρού Δερείου ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Διοικητού του αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου και εμψύχωσε το προσωπικό του Σταθμού, που προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του τις πολύτιμες υπηρεσίες του, σε μουσουλμάνους και χριστιανούς αδιακρίτως, κάτω από δύσκολες συνθήκες σε αυτή την δυσπρόσιτη και παραμεθόρια περιοχή της Πατρίδας μας.Ετικέτες