Ζητάει πίσω τα «χριστιανικά ελγίνεια» ο Μητροπολίτης Σερρών

Loading...


Επιστολή Σερρών Θεολόγου στον πρωθυπουργό για κλεμμένα κειμήλια από τη Βουλγαρία 

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αντ. Σαμαρά ζητησε με επιστολή του, που έστειλε στις αρχές της προηγουμένης εβδομάδος , ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, για την επιστροφή των κλαπέντων μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων από την γείτονα χώρα της Βουλγαρίας στην Εκκλησία των Σερρών.

Με την πολυσέλιδη επιστολή του ο Σεβ. ενημέρωσε διεξοδικώς τον Εξοχώτατο κ. Πρωθυπουργό για την κλοπή και παράνομη παράκρατηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών εκκλησιαστικών κειμηλίων των Σερρών από τους Βουλγάρους. Τα σπουδαία αυτά εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την εκκλησιαστική και εθνική ιστορία των Σερρών, αφαιρέθησαν βιαίως από τον παλαίφατο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών(11ος αιων.) και από την Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών (13ος αιων.) από τους βορείους γείτονες κατά τα έτη 1913, 1917 και 1942 και έκτοτε παρακρατούνται παρανόμως σε διάφορα κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία και ιδρύματα της Βουλγαρίας.

Το αίτημα της επιστροφής των μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων, των χριστιανικών «ελγινείων» της Βορείου Ελλάδος, για την τοπική  Εκκλησία και συνολικώς για τον λαό των Σερρών παραμένει πάντοτε ένα ανοιχτό ζήτημα,που περιμένει την δικαίωσή του.

Η γείτονα χώρα οφείλει, τονίζει ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, να επιστρέψει στον φυσικό χώρο τους τις φορητές εικόνες,τα ιερά σκεύη, τους κώδικες, τα χειρόγραφα και τα λοιπά κειμήλια ως πράξη δικαιοσύνης, χριστιανικού πνεύματος, ηθικής αποκαταστάσεως και καλής γειτονίας, προκειμένου τα εκκλησιαστικά αυτά σεβάσματα των πατέρων μας να ξαναγίνουν κτήμα του ευγενούς Σερραικού λαού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης από της πρώτης στιγμής της ποιμαντορίας του έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το αίτημα της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων, γι’αυτό και οι παρεμβάσεις του, γραπτές και προφορικές, στους αρμοδίους κρατικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, είναι συνεχείς. Ετικέτες