Εσπερινός της Συγνώμης προεξάρχοντος του Σέβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.Αλεξάνδρου(ΦΩΤΟ)

Loading...


«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, και αργολογίας μη μοι δως.

Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω.

Ναί, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν».

Με τον εσπερινό της συγνώμης, που τελείται το εσπεράς της Κυριακής της Τυρινής, η Εκκλησιά ανοίγει την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Η λέξη συγνώμη προέρχεται από το «συν + γνώμη» (συν + γιγνώσκω: έχω την ίδια γνώμη με κάποιον, αλλάζω γνώμη, μετανοώ).

Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετανοίας προσφέρεται ως ένας ξεχωριστός τρόπος ζωής, ως ένας δρόμος που οδηγεί τους χριστιανούς στην αγκαλιά του Αναστάντος Κυρίου μας, εισερχόμεθα όπως λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας στο « Στάδιο των Αρετών» .

Ο Εσπερινός της Κυριακής της Τυρινής, λέγεται κατανυκτικός όπως και όλοι οι Εσπερινοί των Κυριακών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διότι κατά την ώρα της Ακολουθίας του Εσπερινού ψάλλονται με συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία, κατανυκτικά τροπάρια εκ του Τριωδίου.

Την Κυριακή, 22α Φεβρουαρίου 2015, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε ο«Εσπερινός της Συγνώμης» επί τη εισόδω μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου από Ιερείς της Τριπόλεως.

Ο πιστός λαός της Τριπόλεως κατέκλεισε με κατάνυξη τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό συμμετέχοντας στην ξεχωριστήΙερά Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού το πλήρωμα του Εκκλησιάσματος Κλήρος και Λαός, αντήλλαξαν ασπασμούς συγχωρήσεως και ευχές για καλό πνευματικό αγώνα εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης στην ομιλία του, τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η Ακολουθία του Εσπερινού της Συγγνώμης για την είσοδό μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή για τον Πνευματικό αγώνα που καλούμαστε να εντατικοποιήσουμε αυτήν την περίοδο και κλείνοντας ευχήθηκε το στάδιο της νηστείας και του αγώνα να το διέλθουμε με υγεία και κάθε ευλογία παρά Κυρίου.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

 

 

 

 Ετικέτες