Επιστολή Μητροπολίτη Κυθήρων σε Σαμαρά και Βενιζέλο

Loading...


Ττο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο αλλά και αυτό της οικονομικής κρίσης θέτει, μεταξύ άλλων, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ.

Ακολουθεί η επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ:

Αριθ. Πρωτ.: 496

Εξοχώτατον Κύριον
Αντώνιον Σαμαράν
Πρωθυπουργόν
Μέγαρον Μαξίμου
Αθήνας

Εξοχώτατε κ.Πρωθυπουργέ,

Σας εύχομαι καλή υγεία και δύναμι στα υψηλά και ευθυνοφόρα καθήκοντά σας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας «Ημέρας Περιβάλλοντος» μου έδωσε την αφορμή να απευθυνθώ στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Ιωάννη Μανιάτη για το πολύκροτο και πολυσυζητημένο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω, επάνω σε ειδικό πλοίο – εργοστάσιο, στην καρδιά της Μεσογείου, διακόσια μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική και απειλητική για το οικοσύστημα, τους θαλάσσιους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς και τις ανθρώπινες ζωές διαδικασία.

Αυτή η φοβερή απειλή, που δεν απέχει πολύ από τον χρόνο υλοποιήσεώς της, κρατάει ανάστατα τα νησιά μας : Κύθηρα και Αντικύθηρα, αλλά και τους κατοίκους της νότιας Πελοποννήσου, της μεγαλονήσου Κρήτης και της γύρω περιοχής. Γιατί δεν είναι μόνο ο μολυσμός και η καταστροφή των εμβίων θαλασσίων όντων και των υδάτων της θαλάσσης, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία εντοπίων και ξένων – τουριστών, οι οποίοι εν όψει των εγκυμονούντων κινδύνων και απειλών ματαιώνουν την προσέλευσί τους στα νησιά και την περιοχή μας για την ερχόμενη θερινή σαιζόν.

Πληροφορούμεθα ότι η γειτονική μας χώρα Αλβανία απέτρεψε δυναμικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς οι Έλληνες και τα περί την Μεσόγειο γειτνιάζοντα Κράτη θα είμαστε τα θύματα; Ας αναλάβουν οι κατασκευαστές και προμηθευτές των καταστροφικών αυτών όπλων να διευθετήσουν την παντελή εξουδετέρωσίν των μακριά από τις περιοχές και τις θάλασσές μας.

Καί κάτι άλλο κύριε Πρωθυπουργέ. Παρακολουθούμε τον τιτάνιο αγώνα σας για την βελτίωσι των μέτρων και συνθηκών ζωής των βαρύτατα πληγέντων από επαχθείς φορολογίες και περικοπές μισθών και συντάξεων συμπατριωτών μας. Λάβετε, σας παρακαλώ, έκτακτα και κατεπείγοντα μέτρα για να προλάβετε τα ναυάγια και τους καταποντισμούς των εν απογνώσει ευρισκομένων συνανθρώπων μας.

Προσέξατε, όσο ποτέ άλλοτε και τα από πνευματικής πλευράς «χημικά λύματα» και «απόβλητα». Η ελληνική χριστιανική οικογένεια βάλλεται πανταχόθεν. Δεν είναι μόνο οι ανεπίτρεπτες περικοπές των τόσο απαραίτητων επιδομάτων και ελαφρύνσεων. Το χειρότερο και φοβερότερο είναι ο κλονισμός του ιερού και θείου Μυστηρίου και θεσμού του γάμου με την προσπάθεια νομιμοποιήσεως αθέσμων και ανίερων δεσμών, που διαλύουν την οικογένεια και δημιουργούν χιλιάδες αθώων θυμάτων – τραυματισμένων παιδικών ψυχών. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα δεν υπάρχουν σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, γιατί τα έχουν κατακλύσει τα νερά της Νεκράς θάλασσας, έπειτα από τα φοβερώτατα σοδομικά όργια, που προκάλεσαν την οργή του Κυρίου. Ξεφύγαμε από τον θείο νόμο και αποπειρώμεθα να νομιμοποιήσωμε την ασέβεια, την χυδαιότητα, την συμβίωσι ομόφυλων «ζευγαριών», την κονιορτοποίησι των πάντων για μια έκφυλη, ασύδοτη και άσωτη ζωή.

Παρακαλώ πολύ να συστήσετε στον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Λοβέρδο να ασχοληθή επισταμένως με τα φλέγοντα θέματα της Παιδείας, διότι οι μαθητές και μαθήτριες της Δημοτικής και Μέσης Εκπαιδεύσεως αποπροσανατολίζονται σε θέματα Θρησκευτικών, Ιστορίας και Γλώσσας από την ζωντανή Ελληνορθόδοξη Παράδοσι και δεν παίρνουν τις απαραίτητες και εγγυημένες γνώσεις για τον καταρτισμό τους. 

Αυτή πρέπει να είναι η πρωταρχική προτεραιότητα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι, εάν χτυπούν οι καμπάνες σε μια Ορθόδοξη Χώρα, με συνταγματικά καθιερωμένη ως επίσημη την Χριστιανική θρησκεία, το πρωΐ της Κυριακής, που είναι η ημέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Του Αναστάσεως.

Εξοχώτατε κ.Πρωθυπουργέ,

Στο συναγερμό, που εσημάνατε, μετά το μήνυμα των περασμένων εκλογών, μη ξεχνάτε ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο να μη προσβάλλεται με κανένα τρόπο το έμφυτο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας σε θέματα Χριστιανικής Πίστεως και Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως. Νομίζω ότι πολλά θα επιτευχθούν με αυτόν τον τρόπο και κυρίως η παλινόρθωσις των μεγάλων και διαχρονικών πνευματικών αξιών του Ορθοδόξου Γένους μας.

Καί επί τούτοις διατελώ,

Με εξαίρετη τιμή και εγκάρδιες ευχές
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κυθήρων Σεραφείμ

Σημ. Παραπλήσια επιστολή εστάλη και εις τον Αντιπρόεδρον της Κυβερνήσεως, Υπουργόν Εξωτερικών κ.Ευάγγελον Βενίζελον.