Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της μάχης Λαχανά-Κιλκίς (φωτο)

Loading...


Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως ετελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χώρο όπου ευρισκόταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη μάχη μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων, η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών εκείνων των αδελφών μας οι οποίοι έδωσαν το παρόν, όταν η πατρίδα και η ιστορία το εζήτησαν, στην τριήμερη μάχη Λαχανά-Κιλκίς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανός Γεώργιος, ο Βουλευτής της ΝΔ Β΄ Περιφερείας Θεσσαλονίκης κ. Αναστασιάδης Σάββας, η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, οι Αντιδήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Μυγδονίας κ. Πολυχρονίδης Ανέστης και Παρισόπουλος Γεώργιος, o Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου κ. Αθανάσιος Μοσχόπουλος, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Λεοντάρης Ηλίας, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Μιλτιάδης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόγονοι των Μακεδονομάχων, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της περιοχής με τις παραδοσιακές τους φορεσιές που προσήλθαν για να τιμήσουν τους πεσόντες της τριήμερης μάχης Λαχανά-Κιλκίς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης στη σύντομη προσλαλιά του ανεφέρθη στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτό το μέρος και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι από αυτό το μέρος ξεκίνησε ο μεγάλος και νικηφόρος αγώνας του Δευτέρου Βαλκανικού πολέμου.

Ένας πόλεμος ο οποίος υπήρξε αιματηρός και σφραγίστηκε με τις θυσίες αλλά που ταυτοχρόνως σφράγισε και την πορεία του τόπου μας δημιουργώντας προϋποθέσεις ελευθερίας, αναπτύξεως και ευημερίας του λαού μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος k. Ιωάννης ανεφέρθη στη συγκινητική συνομιλία που είχε ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με τον Συνταγματάρχη Τύφαρη.

-«Πως πάμε;» του λέγει.

–«Μεγαλειότατε προχωρούμε» του απαντάει. Αυτό το «προχωρούμε» λοιπόν πρέπει να είναι εκείνο που σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούμε πρέπει να δίδει το θάρρος, να δίδει τη δύναμη και την ευτολμία, ούτως ώστε να συνεχίζουμε με φρόνιμα αγωνιστικό και με πνεύμα ανυποχώρητο μπροστά στις προκλήσεις που δεχόμεθα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης τόνισε πως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο, δεν υπάρχει κάτι που να είναι επιβεβαιωμένο και σταθερό καθώς τα πάντα βρίσκονται σε μια ρευστή πορεία εξελίξεων.

Γι΄ αυτό το λόγο καλούμαστε όλοι να έχουμε πνεύμα ενότητος, πνεύμα συνεργασίας, με υψηλό το εθνικό φρόνημα, με αγάπη στην πατρίδα, με πίστη στον Θεό και με βεβαία την ελπίδα ότι όταν αγωνιζόμεθα και εμείς στα ίχνη εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, η πατρίδα θα μεγαλουργήσει, όπως αλώστε η ιστορική αλήθεια καταγράφει διαχρονικώς.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ανέγνωσε το πρώτο διάγγελμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου το οποίο κατέληγε ως εξής «Μπροστά σε αυτήν την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της Βουλγαρίας, το καθήκον των υπολοίπων συμμάχων ήταν με σαφήνεια προδιαγεγραμμένο. Ο Ελληνικός Λαός, σε στενή αλληλεγγύη με την Σερβία και το Μαυροβούνιο και πεπεισμένος για την ιερότητα του σκοπού, παίρνει τα όπλα σε ένα νέο αγώνα υπέρ βωμών και εστιών. Ζήτω η μεγαλυνθείσα Ελλάς. Ζήτω το Ελληνικό Έθνος. Από την Μπάλτσα την 19 Ιουνίου 1913».

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος ενώ ακολούθως μετέβησαν άπαντες στο Λαογραφικό Μουσείο – Μελισσοχωρίου. 

 
lagkada-2.jpg
 
lagkada-5.jpglagkada-10.jpg
 
lagkada-20.jpg