Επί τάπητος η Πανορθόδοξη και ο συντονισμός της Ορθοδοξίας στην Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Βρυξέλλες – Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ (CEOB) συνήλθε στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, Αvenue Charbo 71, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον). 

Εκτός του Προέδρου, παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων, Αντιπρόεδρος (Πατριαρχείον Μόσχας), ο Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ, Ταμίας (Πατριαρχείον Ρουμανίας), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μιχαήλ (Υπερόριος Ρωσσική Εκκλησία-Πατριαρχείον Μόσχας), ο Επίσκοπος Ευμενείας κ. Μάξιμος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον).
Αύτή η εβδόμη συνάντηση της Επισκοπικής Συνελεύσεως (CEOB) μετά την ίδρυσή της τον Ιούνιο του 2010, είναι η πρώτη συνάντηση υπό την προεδρία του νέου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου κατόπιν της αναχωρήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τον οποίον όλοι οι επίσκοποι εξέφρασαν τον βαθύτατο σεβασμό τους και την ευγνωμοσύνη τους υποδεχόμενοι ταυτοχρόνως θερμά τον διάδοχό του, κ. Αθηναγόρα.
Οι επίσκοποι ασχολήθηκαν με σημαντικά θέματα καλύτερου συντονισμού και μαρτυρίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις τρεις Χώρες της Μπενελούξ.
Τα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως αναφέρθηκαν στη δυνατότητα να εκφέρουν συγκεκριμμένες προτάσεις επί των ζητημάτων που θα συζητηθούν στην Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο που θα συνέλθη στο τέλος της ανοίξεως του 2016.

Οι επίσκοποι ενημερώθηκαν επίσης για σημαντικά γεγονότα της ζωής της Ορθοδοξίας στις τρεις Χώρες, κυρίως για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ολλανδία τον περασμένο Απρίλιο, για την Παιδαγωγική Ημερίδα για τους διδάσκοντες το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα γαλλόφωνα σχολεία του Βελγίου, για τη δυνατότητα υιοθετήσεως μίας κοινής θέσεως σχετικά με την αναγνώριση του βαπτίσματος των άλλων χριστιανών καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις της ζωής της Ορθοδοξίας στην Ολλανδία.
Οι επίσκοποι αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Επισκοπικής Συνελεύσεως. Επίσης αντάλλαξαν ειδήσεις και πληροφορίες σχετικα με τις διάφορες δραστηριότητες των Επισκοπών τους και κυρίως σχετικά με την κίνηση της Ορθοδόξου Νεολαίας στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Αναφέρθηκαν κυρίως στην διοργάνωση μιάς ημερίδας για την ορθόδοξη νεολαία που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου, στην οποία συμμετείχαν νέοι διαφόρων Επισκοπών και που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαίου.

Έγινε επίσης λόγος για την κατασκήνωση των ορθοδόξων νέων που θα οργανωθεί, κι αυτή τη χρονιά, στη Ολλανδία προς τα τέλη του Ιουλίου και στην οποία οι επίσκοποι έδωσαν την ευλογία τους.

Η Επισκοπική αυτή Συνέλευση δημιουργήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε κατά την 4η Πανορθόδοξη Προσυνοδική Διάσκεψη, που συγκλήθηκε στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

Τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ επανέλαβαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την καλή συνεργασία για το καλό και τη σωτηρία όλων των Ορθοδόξων χριστιανών που ζούν και εργάζονται στις Χώρες της Μπενελούξ.Ετικέτες