Επίσκεψη και προσκύνημα στους Επιβάτες της Αν.Θράκης με τον Σηλυβρίας, Μάξιμο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Απόγονοι των Επιβατινών της Ανατολικής Θράκης, από τους Νέους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν αυτές τις μέρες τα χώματα των προγόνων τους.
Κοντά τους βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο οποίος έσπευσε προς συνάντησίν τους για να γνωρίσει και να ξεναγήσει τους απογόνους εκείνων που αποτελούσαν μέχρι το 1922 ποίμνιο της Μητροπόλεως Σηλυβρίας.

 

Ήταν τέτοιες μέρες, πριν 92 χρόνια (14 Οκτωβρίου 1922) όταν οι Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης εγκαταλείφθηκαν από όλους τους Έλληνες κατοίκους (περίπου 2.000 άτομα), που είχαν παραμείνει στην Ανατολική Θράκη τα δύσκολα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τα οποία έφυγαν από τους Επιβάτες άλλοι 3.000, με προορισμό την Ελλάδα.

Οι Επιβατινοί είχαν ειδοποιηθεί ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου του 1922 όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παίρνοντας μαζί τους ό,τι ήθελαν. Αυτή η τακτική ήταν που ονομάστηκε ανταλλαγή πληθυσμών. Οι Επιβατινοί έκαναν και τον Εσπερινό της Οσίας Παρασκευής (η μνήμη της είναι στις 14 Οκτωβρίου) και μετά αναχώρησαν για την Ελλάδα.
Το προσκύνημα των νέων Επιβατινών έγινε την περασμένη Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το 1922 τοιχοκολλήθηκε η απόφαση περί της αναγκαστικής αποχωρήσεως των προγόνων τους.

Στους Επιβάτες γεννήθηκε η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή ή Νέα (10ος αι.), η οποία θεωρείται και προστάτις των Βαλκανίων. Το λείψανό της, μετά από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται σήμερα στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Στην Αγία Παρασκευή αναφέρθηκε και ο Σηλυβρίας Μάξιμος, μιλώντας στους προσκυνητές από την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας αναφέρθηκε, επίσης, στη Σηλυβρία και στους δεσμούς των νέων Επιβατινών με τους παλαιούς Επιβάτες, αφού οι νέοι σαν απόδημα πουλιά επέστρεψαν στην γη των προγόνων τους.

epivates.jpg
epivates1.jpg


Ετικέτες