Εορτή του Αγίου Αποστόλου Θωμά στην Αστυπάλαια (ΦΩΤΟ)

Loading...


Κείμενο-φωτογραφίες: Μιχαήλ Μακαρούνας, φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στο Κάστρο της Αστροπαλιάς «που‘χει κλειδιά κλειδώνει, μα έχει κοπέλες όμορφες που δεν τις φανερώνει» κατά τον λαϊκό ποιητή, η μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά.

Το εσπέρας του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Παναγιάς του Κάστρου, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, μετά των αιδεσιμοτάτων ιερέων της νήσου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Αχλαδιώτη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστροπαλιάς, πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσέβιου Σταυλά και πρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Λυμπεροπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αρτοκλασία και ομίλησε απευθυνόμενος στο ιερό εκκλησίασμα τονίζοντας την πίστη που πρέπει να έχει ο Χριστιανός σ’ αυτούς τους δύσκολους και αλλοπρόσαλλους καιρούς που ζούμε, σήμερα που η πίστη των ανθρώπων στο εσφαγμένο αρνίον της Αποκαλύψεως είναι χλιαρή.

Τους χορούς των ψαλτών πλαισίωσαν ο π. Ευσέβιος Σταυλάς, ο φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Μακαρούνας και ο κ. Κωνσταντίνος Σταυλάς, οι οποίοι και απέδωσαν με βυζαντινή μουσική και αστυπαλίτικο ύφος τους ύμνους, τόσο του Αποστόλου Θωμά όσο και του υψιπετούς αετού της αγάπης, Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Την πρωϊα τελέστηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία, θείο κήρυγμα υπό του Μητροπολίτου, η αρτοκλασία και η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αποστόλου Θωμά εντός του Κάστρου και κατέληξε η ιερά πομπή στον επικείμενο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και εγένετο δέηση υπό του Μητροπολίτου, για τους όπου γης ευρισκομένους Αστυπαλίτες.

Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, ο αντιπρόεδρος του περιφεριακού Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνστάντιος Σταυλάς και πιστοί της Νήσου.

Κατά το έθος την ιερά πανήγυρι τέλεσε η οικογένεια του κ. Μιχαήλ Αλακιώτη και ο πανηγυριστής προσέφερε κατά το πέρας της θείας Λειτουργίας το αστυπαλίτικο γλυκό.

0905astyp (1).jpg
0905astyp (2).jpg
0905astyp (3).jpg
0905astyp (4).jpg
0905astyp (5).jpg
0905astyp (6).jpg
0905astyp (7).jpg
0905astyp (8).jpg
0905astyp (9).jpg
0905astyp (10).jpg
0905astyp (11).jpg
0905astyp (12).jpg
0905astyp (13).jpg