Ενότητα ήταν το μήνυμα του 16ου συναπαντήματος νέων στην Παναγία Σουμελά (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου το απόγευμα με επιτυχία το 16ο συναπάντημα νέων στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

Το Συναπάντημα αποτελεί την ετήσια συνάντηση στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, των νέων ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά(Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Γεωργία, κλπ).

Κάθε χρόνο και για ένα τετραήμερο, πολυπληθείς αντιπροσωπείες, πάνω από 400 νέοι εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, διανυκτερεύουν στην Παναγία Σουμελά και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στη συνάντηση αυτή, που έχει πλέον καταστεί θεσμός, η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Σωματείο και το Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Επιλέγουν κάθε χρονιά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για επίκαιρα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ δίδεται η ευκαιρία να γίνει η γνωριμία με καταξιωμένους επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες που συμβάλλουν στην τεκμηρίωση, καταγραφή της Παράδοσης.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται: Εκκλησιασμός, Διαλέξεις & Εισηγήσεις επιστημόνων, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Θεατρικές Παραστάσεις, Χορωδίες, Επισκέψεις σε αξιοθέατα της γύρω περιοχής, Προβολή Ταινιών, Λαογραφικά Θέματα, Συζήτηση για επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα.
Επίσης, σημαντική είναι η προσπάθεια συστηματικής προώθησης του αιτήματος Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Με τη λήξη της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων εκδίδουν Δελτίο Τύπου – Ψήφισμα όπου κοινοποιούν τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, καθώς και συγκροτούν την νέα Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να διαμορφώσει και να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Παναγίας Σουμελά» το πρόγραμμα επομένου Συναπαντήματος.

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου κατά την τελετή έναρξης:

Με πολλή χαρά και συγκίνηση, υποδεχόμαστε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, όλους εσάς, τους νέους μας, μέλη των ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο, που ήρθατε και φέτος εδώ, στο ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου, για να αναβαπτισθείτε στα ζωηφόρα νάματα των πατρογονικών παραδόσεων, για να αισθανθείτε την αγάπη και τη στοργή της Παναγίας Μητέρας του Ποντιακού Ελληνισμού, για να νιώσετε τον παλμό της καρδιάς όλων των νέων Ποντίων οι οποίοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους και τους ίδιους σκοπούς, για τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά που αγωνίζεσθε και εσείς, που αγωνιζόμαστε και εμείς εδώ, στο ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά και στο Σωματείο της Παναγίας Σουμελά, που είμαστε αφοσιωμένοι στη διακονία της Παναγίας και του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σας υποδεχόμαστε με πολλή αγάπη και στοργή, με την αγάπη και τη στοργή της Παναγίας μας, της Παναγίας Σουμελά, η οποία πάντοτε περίμενε τα παιδιά της στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, αλλά και η οποία ποτέ δεν έπαυσε να περιμένει τα παιδιά της και εδώ στο νέο ιερό καθίδρυμά της στο Βέρμιο της Ημαθίας.

Όλους τους περιμένει η Παναγία μας, ιδιαίτερα όμως περιμένει εσάς τους νέους, τους νέους Ποντίους από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη και την Αμερική και από κάθε ήπειρο, όπου ζούν αδελφοί μας Πόντιοι, όπου είναι οργανωμένοι σε Συλλόγους και προσπαθούν μέσα από αυτούς να διατηρήσουν και να μεταδώσουν στις νεώτερες γενιές τις αρχές και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Να μεταδώσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τη μουσική, τον χορό, ο,τι κάνει τους Ποντίους να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται, αλλά και ο,τι τους ενώνει μεταξύ τους, τους κάνει να θυμούνται τις κοινές τους ρίζες, την κοινή τους πατρίδα που τόσο άδικα και βίαια έχασαν, τους κάνει να αγωνίζονται για τα δίκαιά τους, τους κάνει να είναι ενωμένοι μεταξύ τους.
Αυτό προσπαθούμε και εμείς εδώ να κάνουμε. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε και με τη συνάντηση αυτή φέρνοντας κοντά όλους εσάς, από τόσα διαφορετικά μέρη του κόσμου, από τόσους συλλόγους, για να γνωρισθείτε και να ενισχυθείτε από τη δύναμη της παρουσίας τόσων νέων ανθρώπων, τόσων συνομιλήκων σας με τους οποίους σας συνδέουν τόσα πολλά.

Καί είναι τόσο σημαντικό το έργο που γίνεται εδώ και θα γίνει και αυτές τις ημέρες, όσο και το έργο που πραγματοποιούν οι σύλλογοί σας, μεταδίδοντάς σας την πολιτιστική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Είναι τόσο σημαντικό, γιατί συμβαίνει σε έναν κόσμο που η παγκοσμιοποίηση τον έχει κάνει ίδιο, τον έχει κάνει να χάσει την ταυτότητά του, την ιδιοπροσωπία του, την αξία του ως άνθρωπος.

Γιατί αν η αξία του ανθρώπου είναι η διαφορετικότητά του, είναι ο,τι δημιουργεί και αντέχει στον χρόνο, ο,τι μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά σαν πολιτιστικός πλούτος.

Καί αυτό επιτυγχάνουν οι σύλλογοί σας. Αυτό επιτυγχάνει και το Σωματείο της Παναγίας Σουμελά: να διατηρεί την πολιτιστική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα σ᾽ ένα κόσμο που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα.

Σ᾽ αυτή την προσπάθεια αντισταθείτε και ‘σεις τιμώντας τις αξίες και τις παραδόσεις σας. Αντισταθείτε και σείς διατηρώντας με τη βοήθεια και τη χάρη της Παναγίας μας την ενότητά σας, μεταξύ σας και με το Κέντρο αυτό, το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Σουμελά.

Γιατί μόνο με την ενότητα μπορούμε να κρατηθούμε, μόνο με την ενότητα μπορούμε να προοδεύσουμε, μόνο με την ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους. Η ενότητα είναι μαζί με τις αρχές και τις αξίες μας, μαζί με την παράδοσή μας ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω για μία ακόμη φορά και σας εύχομαι καλή παραμονή και καλή επιτυχία στη συνάντησή σας. Καί η χάρη της Παναγίας μας, η χάρη της Παναγίας της Σουμελά, της στοργικής Μητέρας όλων μας, να σας συνοδεύει πάντοτε.Ετικέτες