Ενθρόνιση Μητρ. Ελασσόνας: «Στους ώμους μου αισθάνομαι ήδη το βάρος της ποιμαντικής ευθύνης και του Σταυρού του Χριστού»

Loading...


Με μια λαμπρή υποδοχή πλήθους κληρικών, κατοίκων και πιστών της επαρχίας Ελασσόνας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, πολιτικών και στρατιωτικών φορέων από τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ο ενθρόνιση του νέου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος, Χαρίτωνα στην Μητρόπολη Ελασσόνας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Με βάγια, λουλούδια και φωνάζοντας «Άξιος» οι πολίτες της Ελασσόνας ευχήθηκαν και διά στόματος του παρά τω δήμαρχο, αντιδήμαρχο, Αθανάσιο Καλιακούδα (αντικατέστησε τον απών λόγω ιατρικών προβλημάτων Δήμαρχο Ελασσόνας, Γιώργο Πασχόπουλο) αλλά και διά της ομιλίας του νέου εκλεγμένου δημάρχου Ελασσόνας, Νίκου Ευαγγέλου: «Καλή αρχή και συνέχεια στο κληρικό του έργο σαν ποιμενάρχης της επαρχίας Ελασσόνας» μέσα σε διαρκή χειροκροτήματα και κατακλύζοντας ασφυκτικά το κέντρο της πόλης.

Εκτός του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, τίμησαν με την παρουσία τους θρησκευτικοί ηγέτες από το Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή και φυσικά τις υπόλοιπες Μητροπόλεις της χώρας, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός με το επιτελείο του (Ρένα Καραλαριώτου, Μαρία Μαμάρα, Αθανάσιος Παιδής), σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το παλιό αλλά και το νεοεκλεγμένο, τοπικοί σύμβουλοι καθώς και όλες οι διευθύνσεις των υπηρεσιών της πόλης.

Στο βήμα της υποδοχής ο νέος Μητροπολίτης, Χαρίτων δήλωσε συγκινημένος και ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό που του δίνει αυτήν την μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του Μακαριστού Βασίλειου, ο οποίος πριν από δύο μήνες εκοιμήθη πρόωρα. Ο Χαρίτων ευχαρίστησε τέλος όλον τον κόσμο και τους πιστούς χριστιανούς που τον υποδέχθηκαν με χαρά και επευφημίες, ευχές και αγάπη στην ενθρόνισή του στον Μητροπολιτικό θώκο της επαρχίας Ελασσόνας.

«Δόξαν τη Αγία και Ομοουσίω και Ζωοποιώ και Αδιαιρέτω Τριάδι μετ’ ευγνωμοσύνης προσφέρω. Χρεωστικώς δε προς τον πανάγαθον Θεόν ευχαριστίαν αναπέμπω, Όστις εν τω πλήθει του ελέους Αυτού ανέδειξέ με και ανύψωσέ με εις την Ιεράν ταύτην καθέδραν της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος, αποκαλύψας μοι «τον πλούτον της Χάριτος Αυτού» (Εφεσ. 2,7). Είναι τα ίδια λόγια με τα οποία πριν από δεκαεννέα χρόνια ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος και πεφιλημένος γέροντάς μου, άρχιζε από τον Ιερό αυτό Ναό του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου τον Ενθρονιστήριό του λόγο, αλλά και κατά αγαθήν συγκυρίαν την αυτήν ημερομηνίαν, την 21ην δηλαδή Ιουλίου, εχειροτονείτο Επίσκοπος», ανέφερε μεταξύ άλλων στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Ελασσώνος.

Στη συνέχεια τόνισε: «Σήμερα, έπειτα από την εκλογή και χειροτονία μου εις Επίσκοπον, η αγιώτατη Εκκλησία της Ελλάδος με καθιστά διά της Επισήμου αυτής τελετής Μητροπολίτην της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος και μου εμπιστεύεται την διαποίμανσή της. Ανερχόμενος τας βαθμίδας του αγίου αυτού θρόνου, απορώ, πως η χάρις του Θεού οδήγησε τα διαβήματά μου εις το ύπατο αξίωμα του Πνευματικού Ποιμένα.»

«Ωστόσο, γνωρίζω εκ της πείρας των αγίων Πατέρων που αποθησαυρίζεται στην Εκκλησία, ότι ο θρόνος του Επισκόπου ομοιάζει με τον Σταυρό του Κυρίου. Οι άνθρωποι συχνά τοποθετούν τους κληρικούς και μάλιστα τους Επισκόπους- άκόμη και για ασήμαντες αφορμές – επί του Σταυρού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ελασσώνος.

Σε άλλο σημείο ο νέος Μητροπολίτης ανέφερε ότι «ομολογώ, ότι αυτή την ιερά στιγμή με διακατέχουν έντονα αισθήματα συγκινήσεως. Στούς ώμους μου αισθάνομαι ήδη το βάρος της ποιμαντικής ευθύνης και του Σταυρού του Χριστού. Ομολογώ πως τα γενόμενα που προηγήθηκαν κατά την εκλογή και χειροτονία μου, ήταν δι’ εμέ ένα προσωπικό αναπάντεχο θαύμα.»

«Με βαθεία ευγνωμοσύνη και συναίσθηση των ταπεινών πνευματικών μου δυνάμεων, αναλαμβάνω από σήμερα το πνευματικό πηδάλιο της Ιερας και ιστορικής Μητροπόλεως Ελασσώνος. Ενός ευλογημένου τόπου και λαού. Ενός τόπου που αγιάζεται και περιφρουρείται, από την κραταιάν σκέπην της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ολυμπιωτίσσης, καύχημα και σέμνωμα των πιστών κατοίκων της Επαρχίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ενός τόπου που αγίασε με το πέρασμά του ο πρωτόκλητος των Αποστόλων Ανδρέας και ο εκ των εβδομηκοντα Ηρωδίων, κατά άλλους δε και ο των Εθνών Μέγας Παύλος», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Χαρίτων.

Ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε: «Συναισθάνομαι την βαρειά εκκλησιαστική και εθνική κληρονομιά αυτού του τόπου. Είναι ο τόπος που δεν έρχομαι για πρώτη φορά. Επανέρχομαι ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης αυτής της Επαρχίας, αφού για δεκατέσσερα συναπτά έτη υπηρέτησα ως κληρικός αυτής.»

«Όλα αυτά τα χρόνια έγινα κοινωνός της εκτιμήσεως και της αγάπης των. Θα τους ανταποδίδω αυτήν την αγάπη και θα παραμείνω γι’ αυτούς πατέρας, αδελφός, φίλος και συμπαραστάτης στους πνευματικούς αγώνες αλλά και στις προκλήσεις των καιρών. Η θύρα της καρδιάς μου αλλά και της Μητροπόλεως θα είναι πάντοτε ανοικτές προς όλους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ελλασώνος.

Επίσης, ο νέος Μητροπολίτης ανέφερε: «Είναι συνήθεια σε παρόμοιες περιστάσεις ο νέος Μητροπολίτης να έκθέτει το πρόγραμμα και τα οράματά του για την πνευματική ωφέλεια του λαού αλλά και την οργάνωση του ποιμαντικού έργου όλης της Μητροπόλεως. Επιτρέψτε μου να παρεκκλίνω λίγο από αυτή την τακτική. Θα δεσμευθώ απλώς, ότι θα ακολουθήσω, όση μοι δύναμις, τους οραματισμούς του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, και με την βοήθεια του Θεού, τις προσευχές και την συμπαράσταση του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως Ελασσώνος, να εργασθούμε από κοινού στον αμπελώνα του Κυρίου. Υπόσχομαι ότι, θα συνδέσω τη ζωή μου με τη ζωή του λαού και του κλήρου της ευλογημένης αυτής επαρχίας, «χαίρων μετά χαιρόντων και κλαίων μετά κλαιόντων» (βλ. Ρωμ. 12,15).»

«Μέριμνά μου θα είναι να σταθώ κοντά στον αγαπημένο αυτό λαό και να αναλώσω τις σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις για την διάδοση του ευαγγελικού λόγου και την σωτηρία των ψυχών», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης κ. Χαρίτων. Ετικέτες