Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίων Ασωμάτων από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό (ΦΩΤΟ)

Loading...


Τα εγκαίνια του πάνσεπτου καμαροσκέπαστου Ιερού Ναού των Ασωμάτων στον Βαφέ Αποκορώνου τέλεσε την Δευτέρα 13 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Ο Ιερός Ναός των Ασωμάτων είναι ένας από τους τρείς ναούς που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο, βορειονατολικά του οικισμού Βαφές κοντά στα Χανιά, όπως αναφέρει η αρχαιολόγος κ. Φιωλιτάκη Αναστασία η οποία μαζί με τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συμμετείχαν στις αρχαιολογικές εργασίες του Ιερού Ναού που ξεκίνησε εντατικά τις εργασίες συντήρησης το 1992 με τον ευεργέτη μακαριστό Παναγιώτη Κωστάκη και τον οικείο εφημέριο π. Γεώργιο Μπαντουράκη.

Πρόκειται για ένα μικρών διαστάσεων μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό (15,5Χ10 μ.), κατασκευασμένο από αργολιθοδομή. Στο εσωτερικό του διατηρείται μεγάλο τμήμα από ανεικονικό διάκοσμο, που χρονολογείται πιθανόν στον 15ο αιώνα.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών και εργασιών αποκατάστασης, ο ναός αυτός ήταν θεμελιωμένος πάνω στα ερείπια παλαιότερου. Πρόκειται για ένα ναό με το ίδο περίπου πλάτος και μεγαλύτερο μήκος. Στα δυτικά εκτείνεται ο νάρθηκας. Συστάδες τάφων αποκαλύφθηκαν στα δυτικά και στα ανατολικά του ναού. Στο ναό προστέθηκε και δεύτερο κλίτος λίγο αργότερα από την ίδρυση του αρχικού.

Στα ΒΑ του ναού εκτείνονται τα θεμέλια μικρού κτιρίου ορθογώνιας κάτοψης. Η χρήση του ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί και πιθανόν να σχετίζεται με τη λειτουργία του παρακείμενου ναού.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα και κυρίως από τη μελέτη της κεραμικής, ο χώρος βρισκόταν σε χρήση σίγουρα στον 6ο αιώνα. Η περίοδος ακμής του φαίνεται ότι ήταν ήταν από τον 6ο έως τον 8ο αιώνα. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες σωζόμενες εγκαταστάσεις της εποχής αυτής στην επαρχία του Αποκόρωνα, για την οποία δεν υπάρχουν πολλές ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες. Κατά τον 12ο αιώνα φαίνεται ότι καταστρέφεται ο αρχικός ναός. Το 15ο αιώνα χτίστηκε ο σημερινός ναός των Αγίων Ασωμάτων.

Την παραμονή των εγκαινίων ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης τέλεσε την Ακολουθία του εόρτιου πανηγυρικού Εσπερινού.

Στη συνέχεια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της Μητροπόλεως προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία ο Πανοσιολογιώτατος εκ μέρους της Μητροπόλεως απένειμε στην κ. Φιωλιτάκη και αναμνηστική πλακέτα ενώ δεν παρέλειψε ακόμη μία φορά να ευχαριστήσει τον μακαριστό κτήτορα Παναγιώτη Κωστάκη για την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία καθώς και τον εργατικό εφημέριο π. Γεώργιο Μπαντουράκη.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο Αγιασμός των αλόγων της περιοχής, ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Ανήμερα των εγκαινίων εκομίσθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου τα Άγια Λείψανα και εναποτέθηκαν επί του Αγίου Δισκαρίου όπως ορίζει το Τυπικό των Εγκαινίων, και στη συνέχεια τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού και η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη σημασία των Εγκαινίων και στο συμβολισμό της κάθε ενέργειας, ευχαριστώντας όλους όσους συνέδραμαν για να φτάσουμε στην σημερινή ευλογημένη ημέρα.

1307KYD.jpg
1307KYD1.jpg
1307KYD2.jpg
1307KYD3.jpg
1307KYD4.jpg
1307KYD5.jpg
1307KYD6.jpg
1307KYD7.jpg
1307KYD8.jpg
1307KYD9.jpg


Ετικέτες