Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ήρωες του Σκρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Διαδρομές ετών και επών, αντίδοτο στις παραδρομές των ηθών από το εκπορθημένο κι ελευθερωμένο Σκρα

Η διαδρομή τόσων ετών μας επανέφερε για άλλη μια χρονιά στη διαδρομή των ηρωικών επών του γένους μας, των σύμφυτων με τις χιλιετίες της πολιτιστικής του αλκής και προσφοράς στην πανανθρωπότητα.
Το ύψωμα του Σκρα στην Παιονία, ηρωονυμούμενο με την αλύγιστη καρδιά των εθελοντών μας, υπήρξε προ 96 ετών μια σπουδαία “αρχή του τέλους” του Α΄ Πακοσμίου Πολέμου, το Μάη του 1918. 

Όπως και αργότερα, τα Οχυρά Μεταξά και η ηρωική Κρήτη με την αυτοθυσία των προασπιστών τους συνέβαλαν και αυτά πανθομολογουμένως “στην αρχή του τέλους” για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα βορειότερα και τα δυτικότερα κρίσιμα πεδία.
Σήμερα που οι παραδρομές των ηθών της… προόδου μας υποχρεώνουν σε αλόγιστες εναλλαγές ακμής και παρακμής, σε μια σχοινοβασία μεταξύ ζωής και (δια)φθοράς, χρειαζόμαστε τέτοιες επετείους, για να (εν)θυμούμεθα, να (εν)νοούμε, να (εμ)φιλοσοφούμε και να πραγματευόμεθα τη δυναμική του ευλογημένου πολιτισμού μας, ως τρόπου ζωής θεάρεστου, και γι᾽ αυτό δημιουργικού και μαχητικού ενάντια στις πολλαχόθεν αλλοτριώσεις.

Πολυσήμαντη η ιστορική επέτειος για την ελληνική εκπόρθηση του οχυρωμένου “Σκρα ντι λέγκεν” σε υψόμετρο 1096 μ., βραχώδους και απότομου, σχεδόν απόρθητου, όπως οι γεωγραφικές και ιστορικές αποτυπώσεις το θέλουν. Καμιά συμμαχική δύναμη δεν τολμούσε, δεν μπορούσε να απελευθερώσει το καταπατημένο ελληνικό έδαφος με το οργανωμένο παρατηρητήριο των Βουλγάρων συμμάχων των Γερμανών.
Φαινόταν απόρθητο, όπως ένα χρόνο πριν έμοιαζε απόρθητο το άλλο παρατηρητήριό τους στο λόφο Ραβινέ, μέχρι που και εκείνο το είχε ελευθερώσει η ελληνική ψυχή.
Κι εδώ πάντολμοι ρίχτηκαν οι εθελοντές στρατιώτές μας με τις Μεραρχίες Αρχιπελάγους και Σερρών και Κρήτης υπό τον στρατηγό Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, την 16η/17η Μαίου 1918. Μιά καίρια και πολυσήμαντη νίκη των προγόνων μας προωθούσε τα σύνορα της πατρίδας σε χώρους αρχαιόθεν ελληνικούς, διευρύνοντας τα σύνορά μας, όσο μας επέτρεψαν τελικά οι διεθνείς διελκυνστίδες.
***
Γι᾽ αυτόν τον ηρωισμό, ως τρόπο ζωής και προσφοράς και δημιουργίας και προκοπής, μίλησε προς το ενοριακό πλήρωμα και τους προσκυνητές της ηρωικής Μάχης ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, κατά τη θεία Λειτουργία, πριν την Ευχαριστήρια Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση. Απλοί και επίσημοι, επίγονοι και δικαιούχοι κληρονόμοι εκείνων των ηρώων, συμμετείχαν στις επετειακές τελετές στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Σκρα και στο πανύψηλο Ηρώο στην είσοδο της συνοικισμένης ακριτικής έπαλξης.

Κατά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων ο Σεβ. δεήθηκε «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ημών αγωνισαμένων και πεσόντων, εν τοις ιεροίς του έθνους ημών αγώσι, πάλαι τε και επ᾿ εσχάτων· εξαιρέτως δε υπέρ των από Σερρών και Λέσβου τε και Κρήτης ενταύθα αγωνισαμένων και αυτοθυσιασθέντων, υπέρ απελευθερώσεως τώνδε των υψωμάτων και των ορίων της πατρίδος ημών από των επιβούλων αλλοφύλων· μετά των απ᾿ αιώνός σοι ευαρεστησάντων ανάπαυσον.
Τα γαρ οστέα αυτών οροθετούσι την πατρίδα ημών ελευθέραν και τα πνεύματα αυτών αοράτως ώδε πέτανται, επαγαλλόμενα, ότι τον αγώνα τον καλόν υπέρ βωμών τε και εστιών ετέλεσαν».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, ο Δήμαρχος Αθ. Λαπόρδας το Δήμο Παιονίας, ο Βουλευτής Γ. Γεωργαντάς την Ελληνική Βουλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ο Υποδιοικητής/Συνχης Γεωργακάκης τον τωρινό Ελληνικό Στρατό (33 Μ/Κ Ταξ.), ο Αστ. Δντής Κιλκίς Θωμάς Σάντρος την ΕΛ.ΑΣ., ο Δκτής Γουμένισσας Χρ. Γκαντίδης την Πυρ. Υπηρεσία, εν μέσω πλήθους πολιτικών, δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών. Καί οι υποψήφιοι των επικείμενων εκλογών, σχεδόν σύσσωμοι, προσέδωσαν ή μάλλον αντλούσαν τιμή από το επετειακό μεγαλείο με την τεράστια συμβολική του αξία. Μέλη των Συλλόγων Κρήτης και Λέσβου στη Μακεδονία (Θεσ/νίκη) μαζί με τα τοπικά πολιτιστικά στελέχη προσήλθαν απόγονοι “σημαιοφόροι” εκείνων των ηρώων.

Κατάθεση πολλών στεφάνων και προσκλητήριο των πεσόντων κατενώπιον του Ηρώου ήταν η λιτή προσφορά μας σ᾽ εκείνους τους ήρωες που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε η στρατιωτική φιλαρμονική, ενώ ταυτόχρονα τον έψαλε το τιμητικό άγημα.
Στην κεντρική πλατεία κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου για την κεφαλαιώδους αξίας πολιτική γραμμή του και ακολούθησαν ενθουσιώδεις χοροί από τα αντιπροσωπευτικά ΣωματείαΕτικέτες