Βεροίας Παντελεήμων: Εάν όλα καταργηθούν τρία πράγματα μένουν στους ανθρώπους, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΚΑ Παυλεια «Κρίση και Ελπίδα» Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας

Την Κυριακή 31 Μαΐου το βράδυ στον κατάμεστο «Χώρο Τεχνών» του Δήμου Βέροιας διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας η πρώτη εκδήλωση των ΚΑ΄ Παυλείων με τίτλο «Κρίση και Ελπίδα»

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε τη λήξη του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως και περιελάμβανε ακόμη την τελετή βράβευσης του 4ου Παύλειου Μαθητικού Διαγωνισμού αλλά και τις απονομές μεταλίων του 2ου Διενοριακού Πρωταθλήματος Σκάκι και των καθιερωμένων αθλητικών εκδηλώσεων «Δημήτριος Βικέλας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ενώ ο αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας και αν. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, έκανε μία ανασκόπηση του πλούσιου πνευματικού έργου του Γραφείου Νεότητας και ανακοίνωσε τα βραβεία του Παύλειου Μαθητικού Διαγωνισμού και των αθλητικών πρωταθλημάτων.
Συμμετείχε η σχολική χορωδία της ένωσης γονέων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Βεροίας με χοράρχη την κ. Ελένη Αναγνώστου με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο χαιρετισμός του σεβασμιωτάτου:
«Εορτή της Πεντηκοστής σήμερα και συγχρόνως γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, ημέρα καθόδου και επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο παραμένει έκτοτε στην Εκκλησία για να καθοδηγεί το έργο της και να οδηγεί τους ανθρώπους στη σωτηρία.
Με τη μεγάλη αυτή εορτή συμπίπτει φέτος η λήξη του πνευματικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και συγχρόνως η έναρξη των ΚΑ´ Παυλείων, των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας.
Καί η σύμπτωση αυτή είναι όντως μια αγαθή συγκυρία για να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ύπαρξή μας, η υπόστασή μας, η ιστορική εξέλιξή μας είναι αποτέλεσμα της Πεντηκοστής, είναι έργο του Παναγίου Πνεύματος, που συγκροτεί και τον θεσμό της τοπικής μας Εκκλησίας, από τότε που ο απόστολος Παύλος με το κήρυγμά του την ίδρυσε, και τη διατηρεί σε ενότητα πίστεως και αγάπης με το μυστικό σώμα του Χριστού, με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Καί ακόμη είναι έργο του Παναγίου Πνεύματος ο,τι επιτελείται μέσα στην Εκκλησία, και είναι καρπός του Παναγίου Πνεύματος ο,τι επιτυγχάνεται με την προσπάθεια και τον κόπο όλων των μελών της Εκκλησίας μας, κληρικών και λαικών, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο.
Έργο του Παναγίου Πνεύματος είναι πρωτίστως το πνευματικό και κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας το οποίο λήγει επισήμως για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος με την αποψινή εόρτια εκδήλωση. Καί στο έργο αυτό εργάσθηκαν και φέτος πολλοί συνεργάτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως και συμμετείχαν πολλά παιδιά, έφηβοι και νέοι της επαρχίας μας, που παρακολούθησαν τα Κατηχητικά Σχολεία και τις νεανικές συντροφιές σε όλες τις περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και συνέπραξαν με ενθουσιασμό και με ζήλο σε όλες τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πνευματικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας και των δράσεων του κατηχητικού έργου.

Μία από αυτές ήταν και ο Παύλειος Μαθητικός Διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα και που απόψε έχουμε τη χαρά να βραβεύσουμε τους μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν σε αυτόν.
Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Κρίση και ελπίδα», ένα θέμα που είναι επίκαιρο όχι μόνο στις ημέρες μας αλλά πάντοτε. Γιατί κρίση υπήρχε και στην εποχή του αποστόλου Παύλου, την εποχή που ήρθε εδώ στη Βέροια για να κηρύξει το ευαγγέλιο του Χριστού. Υπήρχε κρίση πολιτική, κρίση οικονομική, κρίση ηθική, κρίση αξιών· και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εποχή εκείνη, δύο χιλιάδες σχεδόν χρόνια πριν, ελάχιστα διέφερε από τη σημερινή.
Σε ένα τέτοιο διχασμένο και ταλαιπωρημένο κόσμο ακούσθηκε ο λόγος του Χριστού με το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου και έφερε την ελπίδα. Έδωσε στους ανθρώπους την ελπίδα που χαρίζει ο Χριστός, καθώς δίνει στον άνθρωπο ένα στήριγμα και ένα έρεισμα πίστεως που τον βοηθά να μην απογοητεύεται και να μην αποθαρρύνεται όσες δυσκολίες και όσα εμπόδια και αν αντιμετωπίζει. Διότι, όπως γράφει και ο απόστολος προς τους χριστιανούς της Κορίνθου, «η ελπίς ημών βεβαία», και ότι εάν όλα καταργηθούν τρία πράγματα μένουν στους ανθρώπους, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη.
Καί αυτή η ελπίδα του Χριστού δεν αποτελεί μόνο ελπίδα για τον κόσμο αλλά και για τον κάθε άνθρωπο, για τον κάθε πιστό προσωπικά. Διότι εκτός από την κρίση που επικρατεί στον κόσμο, υπάρχουν και οι προσωπικές κρίσεις από τις οποίες δοκιμάζεται κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής, και ιδιαιτέρως οι έφηβοι και οι νέοι που αναζητούν τον δρόμο τους μέσα στη ζωή, που έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα υπαρξιακά, με θέματα πίστεως, ιδεολογίας και αξιών, που πολλές φορές κλυδωνίζονται από προσωπικές αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, που ταλαιπωρούνται από την ευαισθησία και την αστάθεια του συναισθηματικού τους κόσμου, που επαναστατούν εσωτερικά για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, για την έλλειψη δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, που μερικές φορές, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν την απογοήτευση και μέσα στην ίδια την οικογένειά τους και κλονίζονται.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες ο άνθρωπος, ο νέος, ο έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με την κρίση η ελπίδα είναι ο Χριστός. Είναι η πίστη μας σε αυτόν, τον Θεάνθρωπο Ιησού, που μας γνώρισε ο απόστολος Παύλος και που μας διδάσκει η Εκκλησία μας με το πνευματικό και κατηχητικό της έργο αιώνες τώρα, αλλά και τον χρόνο αυτό που σήμερα κλείνει με την ωραία αυτή εκδήλωση.
Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, αυτή την ώρα όσους και όσες ήταν και φέτος συνεργάτες και συμπαραστάτες του πνευματικού και κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον φετινό Παύλειο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Κρίση και ελπίδα» και, βεβαίως, όσους και όσες διακρίθηκαν και θα βραβεύσουμε σε λίγο.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και όσους συμμετείχαν στο δεύτερο διενοριακό πρωτάθλημα σκάκι και στις λοιπές αθλητικές εκδηλώσεις «Δημήτριος Βικέλας 2015» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, και ιδιαιτέρως και πάλι όσους διακρίθηκαν και θα βραβεύσουμε.

Από τις ευχαριστίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι θερμές ευχαριστίες προς τη χορωδία της Βεργίνας, τα μέλη και τον χοράρχη της, που θα διανθίσουν μουσικά την εκδήλωσή μας «ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς» προς δόξα του Τριαδικού Θεού και τιμή και έπαινο του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, διότι με τη χάρη του Θεού, τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες του αποστόλου μας επιτελείται και επιτελέσθηκε και φέτος όλο το έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.


 Ετικέτες