Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα «Διάκεια» 2016 στον Ι.Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Λαμπρή Αρχιερατική Θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, τελέσθηκε χθες, Κυριακή 15 Μαΐου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων ΔΙΑΚΕΙΑ 2016 που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της μάχης της Αλαμάνας και του μαρτυρικού θανάτου του Αθανασίου Διάκου.

Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης  στο κήρυγμά του αναλύοντας την σημερινή ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Μυροφόρων σκιαγράφησε δι’ ολίγον τις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών της ταφής του Κυρίου, δηλαδή του Ευσχήμονος Βουλευτού, δικαίου Ιωσήφ, του Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητή και των μυροφόρων γυναικών.

Σταθείς στην λέξη «τολμήσας», είπε χαρακτηριστικά « Η ομάδα των μυροφόρων γυναικών και των δύο μαθητών του Κυρίου χαρακτηριζόταν από τόλμη, και αυτή η τόλμη προέρχονταν από την Αγάπη που είχαν για τον διδάσκαλό τους Ιησού. Δεν δείλιασαν μπροστά στην μανία των Ιουδαίων να ζητήσουν το σώμα του Χριστού και να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές. Διακατεχόταν από τόλμη χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Τέτοια τόλμη είχαν και οι Άγιοι μάρτυρες της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας, τέτοια ιερή τόλμη είχε και ο Αετός της Ρούμελης Αθανάσιος Διάκος ο οποίος δια μαρτυρικού τέλους έχυσε το αίμα του για του Χριστού την πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία.» Τέλος προέτρεψε τους πιστούς να έχουν τέτοια τόλμη για να κηρύττουν την Ορθόδοξη πίστη και τα ιδανικά της Πατρίδος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπερ ανάπαυσεως της ψυχής του Εθνοιερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου στο τέλος της οποίας η εκπαιδευτικός κ Αικατερίνη Σίμου, Διευθύντρια του 20ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

 Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο εις τον τάφο του Αθανασίου Διάκου και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωα στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, κ. Δημήτριος Βέττας, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και άλλοι αυτοδιοικητικοί, Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Διοιηκητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, Ο Αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος, , ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Πύραρχος Θρασύβουλος Ζαγγογιάννης και άλλοι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

 

Φωτό Ι. Μ. Φθιώτιδος και Δημήτριος Ανάγνου